Курсът на биткойна мина 5000 долара

Поскъпване от 7,6%

За първи път в историята си криптовалутата биткойн струва над 5000 долара. На търговската платформа BitStamp биткойнът поскъпна със 7,6% до 5186 долара, предаде DPA.

Това е най-известната и най-важната заради съществения си дял от общите трансакционни обеми кибервалута. Курсът сега е със 75% над нивото от преди месец, а от началото на 2017 г. цената му се е увеличила петкратно.

“Изглежда, че инвеститорите игнорират напълно новините за потенциалното закриване на някои борси”, казва анализаторът Тимо Емдон от Brokerhaus IG.

“Причина за сегашния възход на курса, според някои анализатори, са и спекулациите за предстоящо техническо обновяване при биткойна. Вероятно на 25 октомври ще се стигне до ново разделяне на валутата”, казва Мати Грийнспан, експерт в търговската платформа eToro.

Подобно разделение беше осъществено и в началото на август, за да се ускори разпространението на валутата.

Ръстът се случва на фона на негативни изказвания за валутата от страна на Русия. Във вторник заместник-председателят на централната банка на Русия Сергей Швецов заяви, че Русия възнамерява в бъдеще да ограничи достъпа до цифровата валута биткойн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси