Куршум в челото за кума на Главния

Полицаи търсят гилзата от показния разстрел на Кьоравия.

Подозират Райко Кръвта за поръчител

Охраната на Кьоравия не чула изстрела и не разбрала, че е убит

Същият килър ликвидирал и Жоро Илиев

Едно от най-професионалните поръчкови убийства у нас така и остана неразкрито. Пред очите на десетки хора никой не чува изстрела, никой не разбира откъде идва. Мишената е кумът на Жоро Илиев - Васил Горчев-Кьоравия. Двамата с висаджийския бос, който е кръстник на дъщеря му Йоана, са много близки. Около Горчев е цяла армия от бодигардове, които в първия момент не разбират даже, че шефът им е убит. Снайперистът изстрелва само един куршум, който попада в челото на жертвата.

Денят е 20 януари 2005 г. Въпреки зимния ден, пред хотел “Ален мак” в Благоевград има доста хора. Местните вече са свикнали с охранителите, които плътно придружават боса си навсякъде. Той може да си купи имение в района, но живее в хотела от години, защото смята, че така е по-удобно и по-сигурно. Изстрелът идва без никакъв звук в 13,20 ч., докато жертвата разговаря с обкръжението си на няколко метра от нощния бар.

Изведнъж Горчев се свлича и започва да агонизира, все още никой не разбира какво става. Ужасените му гардове виждат малката раничка на челото и реагират светкавично. Мятат го в една от колите и с бясна скорост потеглят към Спешния център в Благоевград, но така и не успяват да докарат жив шефа си. Куршумът е попаднал в челото, по-късно съдебните медици ще установят, че раната е била несъвместима с живота.

Районът за минути е отцепен от полиция, започва претърсване на съседните сгради. Свидетели на показния разстрел коментират, че изстрелът най-вероятно е дошъл от строяща се сграда, намираща на се бул. “Кирил и Методий”, на около 50 метра от “Ален мак”. Траекторията на проектила показва, че е стреляно от района зад Американския университет.

Установено е оръжието на убийството - малокалибрена флоберка. Спортната пушка е любимото оръжие на професионалните килъри, защото е лека, безшумна, точна и с малък откат. Осем месеца по-късно с такава ще бъде застрелян и един от най-близките хора на Кьоравия - босът на ВИС Георги Илиев. Двете убийства си приличат дотолкова, че криминалистите твърдят, че килърът е един и същи човек. Да се установи поръчителят на атентата срещу Горчев обаче е трудна работа. Прегрешенията му са много, желаещите смъртта му - също. Той дава заеми срещу огромни лихви, а гардовете му събират дълговете. След разстрела в сейфа му беше открит тефтер, в който бяха отбелязани имената на хората и сумите, които са им дадени.

Босът на ВИС Георги Илиев е кръстник на дъщерята на Кьоравия, двамата били много близки.

Борчлии на Васил Горчев са над 70 бизнесмени от цяла Югозападна България, а общият размер на парите, които им е раздал, надхвърля 3 млн. евро. В черната книга са записани и гаранциите, срещу които Кьоравия е раздавал милионите - терени, ниви, жилища, кръчми и складове в Кюстендилско, Пернишко и Благоевградско. Два и половина милиона евро Горчев е отпуснал срещу ипотеки на недвижимо имущество, а останалите около 550 хил. евро той е раздавал на ръка - по 5000-10 000 евро, срещу хвърчащи бележки. В Благоевградско всички са знаели за тъмните му дела, но нито полицията, нито прокуратурата, нито данъчните са го питали как така не работи, а демонстрира висок стандарт на живот. Три години след убийството Комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество запорира имотите, останали от Горчев за наследниците му. Те бяха оценени на 687 614 лева. Между тях бяха луксозен апартамент в курорта Свети Влас, автомобил “Мерцедес” и дружествени дялове във фирма “Орбита-Рила” за 188 000 лв. Под възбрана бяха поставени 34 650 лв. от банкова сметка на името на вдовицата Таня Върбанова и иззети при обиск 37 500 лв., както и 258 000 лв. от няколко продадени бунгала на Предела.

Основната версия за показното му убийство обаче, не е лихварството, а наркотиците. В края на 2004 г. в Испания е заловена яхтата “Есприта” с над 800 кг кокаин. Дрогата била на сърбохърватската мафия и тя започнала да търси виновник за провала на пратката сред българските изпълнители на поръчката. Две седмици преди убийството на Горчев, в ресторанта на хотел “Ален мак” е имало среща на пернишкия бандит Райко Кръвта, местен дилър и известен хърватски наркобос. Тримата празнували Ивановден, но запознати предполагат, че тогава било взето решение да се ликвидира Кьоравия като виновник за заловения кокаин в Испания. Като поръчител и на разстрела на Жоро Илиев разследващите също подозираха Райко Кръвта.

Втората версия за смъртта на Кьоравия също е свързана с наркотици и с пернишкия крими герой.
В началото на 2005 г. един от най-приближените на Кръвта Иван Стойчев-Дилъра, му се обажда уплашен и казва, че Кьоравия иска да му отчита 400 000 лв. от продажбата на дрога, иначе ще го убият. Възможно е тогава Райко да е решил да ликвидира Горчев. Преки доказателства за връзката му с убийствата на Васил Горчов и Георги Илиев обаче така и не бяха намерени. Няма и да бъдат, защото само 48 дни, след като босът на ВИС беше застрелян, килър отне живота и на пернишкия бандит.

Имал високопоставени покровители

Никога не е осъждан за дрога и лихварство

Васил Горчев е ходел постоянно с тъмни очила, защото бил сляп с едното око след заливане с киселина.

Васил Горчев - Кьоравия е роден през 1959 година в с. Драговищница, но живее до 1989 г. в Перник. Прякорът си получава, след като е залят с киселина и ослепява с едното око. Заради това ходи постоянно със слънчеви очила.

Въпреки че има две изтърпени присъди в началото на 80-те години - за бягство от казармата и изнудване, Васил Горчев никога не е осъждан за дрога, макар че през 2003 година е разследван за нарколаборатория в Разлог. Бил заподозрян и за изнасилване на момиче в Несебър, но доказателства така и не били открити и делото е било прекратено. В Благоевград основният му “бизнес” е лихварство. Кьоравия е задържан за 24 ч. за обиди към тогавашния посланик САЩ Уилям Монтгомъри.

Дипломатът бил гост на Американския университет в Благоевград и бил настанен в хотел “Ален мак”, където по живеел Горчев. Подземният бос подмятал зад гърба на чужденците обиди, заради което е бил откаран в районното. Заради липсата на присъди се носели слухове, че Кьоравия има високопоставени покровители в МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право