Кухня и традиции от 60 държави на благотворителния коледен базар в София

И тази година на най-престижния благотворителен коледен базар в София ще вземат участие над 60 различни държави с над 80 щанда, на които ще представят свои национални продукти, музика, сувенири, кухня и традиции.

Ето с какво ще ви посрещнат само на някои от тях:

САЩ

24293968_1477996052308005_32040307284966237_n

Избралите да се отбият на щанда на САЩ, ще могат да седнат на истински мотор „Харлей Дейвидсън” и да се снимат с Елвис за спомен. Домакините от Америка са подготвили томбола за всички техни гости. Голямите награди в нея са две нощувки в хотел Кемпински Гранд Арена в Банско, както и класическа, ръчноизработена завивка и множество други изненади.

 

 

 

Германия

germanstall

Както всяка година, немският щанд очаква своите гости с домашноправени коледни бисквити, класически щолен, греяно вино, вурстове и други лакомства за душата. От там можете да се сдобиете и с оригинални дървени играчки, които са перфектен коледен подарък за всяко дете.

 

 

 

 

 

Кипър

cyprusstall

Не пропускайте да опитате и автентично сирене халуми на кипърския щанд. Оттам ще примамят небцето на всеки гурме ценител с пастицио (печена паста с телешко рагу), гореща трахана супа, полусухо вино Командария и разнообразни сладки изкушения. Там можете да участвате също в томбола и да спечелите средиземноморски круиз, билети за концерта на Михалис Хаджиянис в София, уикенд пакети, ваучери за вечеря в ресторанти и много коледни сувенири и подаръци.

 

 

 

Русия

rusia_stand

На „спирка” Русия дават седем причини, заради които да поспрете. Да опитате различни руски деликатеси, да купите оригинален коледен подарък, да участвате в томбола, да попеете с руски хор, да изработите свои собствен сувенир и не на последно място - да подкрепите благотворителната кауза на женски клуб София. Големият печеливш от томболата ще почива една седмица в санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”, а останалите награди са едногодишен абонамент за вестник „Русия днес”, обяд за двама в ресторант Арбат в София, безплатно гориво от бензиностанции Лукойл и много други.

Ливан

lebanon_stall

Ливан ще ви посрещне с колоритен щанд, автентична ливанска кухня и арабски лакомства. Там ще предложат на гостите да вкусят от приказните аромати на Близкия изток – подправки, чай, кафе, тахан и маслини. Ще ви покажат как да си изпишете името на арабски върху коледна топка. Можете да си опитате късмета и в ливанската томбола, където ви очакват над 500 големи и малки награди и изненади.

 

 

 

 

Молдова и Азербайджан

moldovastall

Молдова предлага чудесна селекция от вина и традиционни сувенири, а Азербайджан приканва с богата традиционна кухня и уникални ръчноизбработени сувенири.

azerbeidjan_stall

Полша

polskastall

И на полския щанд ще намерите причина да останете поне за 15 минути – там можете да опитате отлична полска водка, както и традиционен полски специалитет бигос. Той се приготвя от кисело зеле с наденичка.

 

 

 

 

 

 

Швейцария

swiss_stall

За истинските гурме любители са помислили на швейцарския щанд. Там властват две думи – фондю и шоколад – вкусът на швейцарската Коледа.

 

 

 

 

 

Ежегодният коледен благотворителен базар, организиран от Международен женски клуб – София, е едно от най-популярните събития в столицата, което вече 23 години събира и дарява средства за български каузи. Всяка година базарът дава възможност на различни страни от цял свят да представят своите ръчно изработени традиционни продукти, музика, сувенири, фолклор, национална кухня, облекло, литература, култура и обичаи.

Миналата година събитието събра 62 страни с 79 щанда на едно място и предостави на посетителите много забавления и възможност да научат любопитни факти за различните държави и култури. Парите, събрани на базара, както и тези, дарени от спонсори на събитието, бяха предоставени за хуманитарна помощ, финансиране на образователни и здравни програми в България и други благотворителни каузи.

Тази година 23-тият годишен благотворителен базар се стреми да постигне още по-високи резултати и ви кани да се забавлявате, подпомагайки добра кауза. Макар че коледния базар е един цветен ден за всички жители и гости на столицата, изпълнен с забавления и изненади, неговата основна цел е благотворителността. Благодарение на щедрата подкрепа на посолствата, дарители и спонсори от местния и чужд бизнес, както и частни дарители, събраната сума за миналата година беше 373 000 лева. Организаторите от Международен женски клуб изразяват надежда за повече пари по дарителските сметки и повече реализирани каузи.

23-тият Благотворителен базар на Международен женски клуб – София ще се проведе утре (3 декември) от 10:00 до 19:00 ч. в Интер Експо Център, София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България