Кучешки впрягове носят медали за България

Най-зрелищни на състезанията с кучета са впряговете над 6 кучета, които първи минават трасето. Този път българите подкрепиха своя приятел Лаци от Сърбия в тази дисциплина.

Родословни сибирски хъскита и техните стопани печелят медали за България от международни спортни състезания за впрегатни кучета. Екипите от рунтави шампиони и водачите им, които се наричат мъшери, спорят в люта битка с конкуренти от цяла Европа и успяват да извоюват престижни места за страната ни в екзотичните дисциплини като байкджориг, каникрос и скутер с кучета.

„Това са разновидности на спортове с впрегатни кучета, чийто първообраз е тегленето на шейна, за каквото са родени сибирските хъскита. При липсата на сняг обаче те теглят колело, скутер или триколка на гуми например“,обясниха за „Труд“ членовете на спортната секция към клуб „Сибирско хъски - България“.

Запалените по мъшер дисциплините признават, че разчитат колкото на себе си по трасето, толкова и на кучетата си. Четириногите са и шампиони по красота, смеят се собствениците им, които разказват, че хъскитата им печелят и международни киноложки изложби.

Красавците обаче успешно се справят и с работата, за която се родени, а именно тегленето.

И докато у нас спортуването с работни кучета все още не е популярно, в държави като Унгария, Словакия, Франция и Австрия тези състезания са с традиции от години. Именно те организират международните надпревари, в които от няколко години се включва и българският отбор.

Последната изява на нашите бе този уикенд в Унгария. Близо до Будапеща отборите ни бяха част от рекордните 240 участника и отвяха десетки конкуренти. Те успяха да извоюват сребро, бронз и четвърто място в отделните дисциплини, в които се състезават за двата поредни стартови дни.

Най-доброто постижение за българите бе на Ивайло Петров с хъскито му Коди (Lord of the rings of Golden Nicol). Двамата се класираха на второ място в категорията скутер с едно родословно куче. Те успяха да минат трасето от 2 км за общо 13 минути и 25 секунди сумарно за двата старта в отделните дни и останаха на минута и 32 секунди от първенеца от отбора на Унгария.

Следващото отличие за нашите донесе младата надежда Тру (Truly Yours of Golden Nicol), която за пръв път се състезава в категорията байкджоринг с едно родословно куче със стопанката си Лилия Ангелова. Двете записаха най-доброто си време от 10 минути и 51 секунди. Така дебютът им им отреди трето място на стълбичката с минута и 4 секунди след първата в категорията.

Силното отборно представяне завършиха шампионът Вук (Braveheart Vuk Speigas) и Ивелин Тодоров. Най-опитните по трасето от българския отбор срещнаха силна конкуренция в категорията си байкджориг при мъжете и заеха четвъртото място с резултат за двата дни от 10 минути и 4 секунди, оставайки на две минути от първото място. Тяхна обаче е и най-силната заявка за предстоящото европейско първенство в Австрия.

То ще се проведе между 17 и 20 ноември близо до Виена. Там отборите ни се надяват да постигнат по-добри времена, въпреки че зимата ще направи надпреварата по-сурова, изпитвайки духа и тялото за пореден път. Заедно с преданите си четириногите любимци до тях обаче българите не се страхуват от предизвикателствата, но и се надяват да получат подкрепа в начинанието си.

„Тренираме усилено. Чака ни доста трудно изпитание. В Австрия ще трябва да се доказваме на старта три поредни дни редом с отборите на останалите страни, които получават стабилно финансиране от спонсорите си“, споделиха пред „Труд“ участниците. За всички тях мъшер спортовете са повече от хоби, за което дават душа и сърце и което споделят с любимците си, за които това е изключително забавление.

 

Зимата идва

Време за шейни

Зимата идва. Но това не гарантира, че ще има сняг“, смеят се българите, чиято страст е спортуването с кучета. Признават, че няма по-голямо удоволствие от тегленето на шейна по заснежени склонове. Все по-рядко обаче имат възможност да осигуряват на себе си и на хъскитата си този кеф.

В борба с времето влизат почти всеки сезон, когато се изкачват по планините, за да търсят нови трасета за шейната с впряг. А когато има възможност, пътуват в чужбина за снежни състезания. Такива предстоят в началото на 2017 г. и в тях нашите вече са се огледали, признават самите те.

 

Дисциплини за запалените

С колело, скутер или просто спринт

В състезанията за впрегатни кучета има различни дисциплини. Обикновени първи по определеното трасе, което трябва да се мине за време, тръгват впряговете, които теглят триколки. Там кучетата са от 8 нагоре, а гледката е най-зрелищна.

Следва категориите, в които българите често вземат участие. „При байкджоринга кучето тича пред колелото, а човекът го следва, опитвайки се да поддържа възможно най-голяма скорост по трасето“, разкрива Ивелин Тодоров пред „Труд“ и казва, че тренировките и подготовката на кучето отнема време и търпение, докато то и човекът не станат истински отбор.

Подобна е ситуацията и при скутерите, където обаче липсват педали, както при колелото. Така мъшерът поддържа скоростта, като се оттласква периодично от земята с крак.

Има и дисциплина, при която човекът и кучето тичат заедно без никаква допълнителни устройства. Именно тя е най-масовата на състезанията и се нарича каникрос. (б.а. - от „кани“ - куче и „крос“ - бягане).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл