Куче-митничар откри хероин за 12 000 000 лева лв. на "Капитан Андреево"

На 23 май, в рамките на международна операция, при взаимодействие на Агенция „Митници" и МВР с партньорските служби, е разкрит и пресечен случай на контрабанда на рекордно количество от над 191 кг хероин, на стойност над 12 млн. лв. Това потвърдиха на съвместна пресконференция на ГКПП "Капитан Андреево" директорът на Агенция „Митници" Георги Костов, главният секретар на МВР Младен Маринов и Дарина Славова - зам.-окръжен прокурор на Хасково.

Хероинът е открит в товарен автомобил „Скания" с турска регистрация, влизащ в страната от Турция, превозващ стока за Белгия. Шофьорът, турски гражданин на 61 години, представил пред българските митнически власти редовни документи за превозваната стока - лепило /теракол/ в чували от 25 кг за получател в Белгия. При огледа на товарното ремарке се включва и митническото куче Ричи, което се насочва към един от чувалите, в който митническите служители освен очакваното съдържание - теракол, откриват пакет с кафяво прахообразно вещество.

При последвалата физическа проверка митничарите установяват, че в 95 пакета по 2 кг, разположени на различни места из целия товар, има хероин. Общото количество на задържания наркотик е 191.220 кг на стойност над 12 000 000 лева по цени на съдопроизводството.

Тъй като плътността на товара - строително лепило и на наркотика са близки укритието не се забелязва при сканиране с рентген, обясни директорът на Агенция „Митници" Георги Костов

Главният секретар на МВР Младен Маринов акцентира върху извършената предварителна подготовка за осъществяване на разкритието, както и ролята на митническото куче, което е незаменим помощник при случаи, в които и техниката е недостатъчна.

Дарина Славова - зам.-окръжен прокурор на Хасково, обяви, че шофьорът на камиона е задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска от съда постановяване на постоянна мярка за задържане по обвинение за престъпление по чл.242, ал.4, за което се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лева.

Госпожа Славова изрази благодарност от името на главният прокурор Сотир Цацаров за работата по случая на ГД "Гранична полиция" и Агенция „Митници".

Коментари

Задължително поле