КФН: Внимавайте за инвестиционни препоръки в социалните мрежи

Бъдете внимателни, когато споделяте в социалните медии мнение във връзка със стойността или цената на финансов инструмент, предупреждават от КФН.

Обявления могат да носят рискове във връзка с пазарна злоупотреба

Всякo видео или друг вид публично изявление, включително в социални медии, чрез които се предоставят съвети или идеи, пряко или непряко, за покупка или продажба на финансови инструменти или как да може да бъде формиран инвестиционен портфейл от финансови инструменти може да представлява инвестиционна препоръка, съобщават от Комисията по финансов надзор (КФН). От там предупреждават, че Регламентът относно пазарната злоупотреба предоставя възможност за много широко тълкувание на определението за инвестиционна препоръка.

“Бъдете внимателни, когато споделяте в социалните медии мнение във връзка със стойността или цената на финансов инструмент или когато препоръчвате инвестиционна стратегия. Това може да бъде определено като препоръка за инвестиция”, посочват още от КФН. От Комисията предупреждават да бъдем внимателни, ако лица се свържат с нас за инвестиции чрез социални медии, тъй като може да целят да насърчават или извършват координирани действия с цел изкуствено повлияване на цената на определени финансови инструменти.

От Комисията посочват, че дори ако използвате “нетехнически” език, това не означава, че не сте публикували инвестиционна препоръка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес