Карина Караиванова: Двата сектора са стабилни, устойчиви и добре функциониращи

Снимка: Пламен Стоименов

Проверката на активите на пенсионните фондове и балансите на застрахователните дружества показва, че при пенсионноосигурителните дружества се препоръчват промени в законодателството основно със свързаните лица. Идентифицирани са проблеми при оценките на инвестиционни имоти, като вече сме предложили мерки за тяхното разрешаване. По отношение на застрахователите има две проблемни области – оценка на финансови инструменти и третиране на квотни презастрахователни договори. Това обяви председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова на представяне на резултатите на стрес тестовете.

Приключи сложен за управление и координация процес, това беше предизвикателство за нас. Разполагаме с обективна независима оценка на два важни сектора за нашата икономика. Двата сектора са стабилни, устойчиви и добре координирани, каза още Карина Караиванова по повод приключилия преглед на активите на застрахователните и пенсионните дружества. И допълни, че българският застрахователен сектор покрива повече от 100% от капиталовите изисквания.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.