Джонсън ще спази закона, но въпреки това ще изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври

Повреда остави без ток милиони хора в Централна Америка

Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400 за защита

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Променят движението в София заради празника на града

Според учени: Лятото на 2019 г. е най-горещото в северното полукълбо, откакто се правят измервания

Слънчево и топло ще е времето днес

София празнува със „140 удара в минута” Аудиовизуално шоу на площад “Княз Александър I” тази вечер

Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Горящо ремарке на тир блокира движението на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Етичната комисия разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за местните избори

Катастрофа затруднява движението на пътя Плевен – Русе

На 17 септември 2019 да почерпят

Къде ви отиде глобалното затопляне?

Всяка година нараства интересът към ските и зимния туризъм. Има истински бум.

Целта на природозащитниците е чрез насаждане на страх да усвояват все повече пари

Една от основните опорни точки на еколозите у нас е, че поради климатичните промени и липсата на валежи от сняг не трябва да се правят повече ски зони

Една от големите фалшификации и заблуди, лансирани от зелените екологични организации, е темата за глобалното затопляне.

В последните години, особено след зими като настоящата, те променят лексиката и започват да говорят все по-често за “климатични промени”. Междувременно в световен мащаб са усвоили още няколко милиарда долара, за да се борят с нещо, което на практика не съществува.

Земята в последните хилядолетия е преминала през много климатични цикли. Само допреди 7000 години, почти в началото на ерата на фараоните, на мястото на пустинята Сахара е имало тучна растителност, живот и са течали реки.

През XIIII и XIV век викингите са отглеждали лозя и житни култури в Гренландия. Наричали са я “Зелената земя” (green land), оттам идва и името й.

Вулканите, особено изригванията на Кракатау и Пинатубо преди два века, променят климата повече, отколкото цялата технологична ера на човечеството. Технологичната революция и развитието на селското стопанство, които се смятат за основните фактори за парниковия ефект, са минимална частица от въздействието, което имат вулканите върху планетата ни. Преди три десетилетия много модерна беше темата за “изчезването на озоновия слой” и “озоновата дупка”. Тогава според голяма част от климатолозите се очакваше до 20-30 години той да изчезне и с това и животът на Земята. Както виждаме, нищо такова не се случи. Същото е и с глобалното затопляне и климатичните промени. Целта на еколозите е чрез насаждане на страх от и за природата да се усвояват все повече и повече пари.

Иначе нищо специално не се случва. През зимата си вали сняг, лятото е топло. Миналата година имахме хубави пролет и есен.

В България въпросът с “глобалното затопляне” – и дали го има или не – има сериозно отражение върху туризма в планините. Една от основните опорни тези на еколозите е, че поради климатичните промени и липсата на валежи от сняг не трябва да се правят повече ски зони. Но както и тази година, така и предишните природата ги оборва.

Миналата година в ски курортите ни сезонът приключи чак в края на април. А тази година започна навсякъде в началото на декември и със сигурност ще продължи до май. Всяка година нараства интересът към ските и зимния туризъм. Има истински бум. От всички страни на Европа, Турция, Русия, а вече и от Китай, туристи масово идват през зимата в България.

За жалост поради слабата администрация, липсата на стратегия за развитие на планинския туризъм и политически интереси в планините нищо не се случва. Тривиалното оправдание “зелените не дават”, е само прах в очите на хората, и то само на тези, които нямат интернет или не са ходили в чужбина. Обилният снеговалеж, въпреки медийните истерии не е бедствие, а радост и възможност, както казват народните поверия, “за берекет и здраве”.

 

09.indd
доц. Борис Комитов

Астрономът доц. Борис Комитов:

Тези периоди са характерни с дълбоки и студени зими

Навлизаме в слънчев минимум, XXI век ще е по-студен

Слънцето навлиза в период на поредния минимум на 11-годишния слънчев цикъл, обясни геофизикът и астроном доц. Борис Комитов относно връзката Слънце – климат и влиянието на слънчевата активност върху процесите на Земята.

“Като казваме “навлиза”, това не означава, че 2017 г. е такава епоха, по-скоро в момента сме някъде в преддверието на минимума на 11-годишния слънчев цикъл. Самият минимум ще бъде достигнат, по различни прогнози, през 2019-2020 г. В момента повечето специалисти са склонни да смятат, че ще бъде около май-юни 2020 г.”, каза доц. Комитов пред БНР.

“Всички дълбоки и студени зими са около слънчевите минимуми”, поясни той. Модерни изследвания са доказали, че трябва да очакваме климатичен минимум около 2020 г. Втората основна тенденция се наслагва към първата, обясни той.

“Следващите 11-годишни слънчеви цикли ще бъдат по-слаби по амплитуда от досега изминалите няколко, примерно до края на ХХ век. В дългосрочен план, в рамките на по-голямата част от XXI век, можем да очакваме по-студен период”, посочи астрономът.

При застудяване се засилват всички аспекти на държавността, интересът към военните науки и високите технологии, категоричен е ученият. Българската икономика скоро ще има нужда от евтина електроенергия, допълни той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Извинете, но е пълна простотия да се подкрепя подобна гледна точка… колкото и да съм за плурализъм, да се смята, че човек може вечно да руши е идиoтизъм.

 2. Напълно съгласен съм с комент по тази тема. Гренландия се нарича така защото са търсели заселници будали и е случайност, че е била (ако е била) зелена и плодородна. За другите глупости няма да коментирам въобще, но озоновия слой е разрушен от хората и до някъде възстановен заради забраните пак на последно упоменатите. Същото е и с мамутите…Додо… Така, че твърдение, че хората не влияят на природата и климатът е инфантилно.

  1. Петро, в 99% от случаите съм съгласен с теб, но сега не е така. На всеки 600 години вулканът Кракатау предизвиква промяна в климата на земята, подобна на „ядрена зима“. За последен път това е станало в 18-ти век и е описано много добре. За озоновия слой положението е същото. Вярно е че има много забрани и повечето се спазват, но населението на земята расте и като цяло замърсяването се увеличава. ВЪПРЕКИ това, озоновата дупка почти е изчезнала. Не си прав и доста ракия можем да изпием, разисквайки въпроса!

 3. Как къде? При ядрената зима разбира се:), може и глобална:) Но тогава защо ледниците по северния полюс се топят и фауната там измира/намалява? Явно Създателят ни е приготвил разни изненади..може и не много приятни. Интересно защо? Ние човеците сме толкоз добриии, не сме алчни, даже сме духовни и не обичаме експлоатацията на ближния си обичаме да си помагаме, от убийства и войни направо ни се повдига, толкоз сме високо извисени:)

 4. Абсолютно точна статия. Прочетете „Държавата на страха“ (Или „Състояние на страх“ – не знам как е преведена на български The State of Fear) на Майкъл Крайтън. Много неща ще ви се изяснят относно „глобалното затопляне“.

  1. В случая не е необходимо да се страхуваш… достатъчно е всеки да живее разумно. Държавата ако не за това ще намери друго да налива пари и да събира данъци.

 5. Платени репортажи , това ми преля чашата от днес спирам да чета и Труд за съжаление. Взехте вече всичко от тази държава какво още искате, да горите вечно в ада вие и вашите лакеи ви пожаелавам. Нарочно пиша „Вие“ с малка буква.

 6. Пълни глупости е тази статия! Защитава тезата на петролните компании че човешката дейност няма влияние върху климата. Смятам че е редно Труд да се извинят за написаните простотии…

  1. A на теб кой ти е казал, че човешката дейност не влияе? Влияе, драги, ама не е определящ фактор! Кравите отделят над 60% от ВСИЧКИ въглеродни емисии, но само ТЕЦ-овете плащат. Да не се повтарям за вулканите, но да знаеш, че сега положението е относително спокойно. Кракатау изригва веднъж на 600 години. За силата му да те светна, че Е17 /Еяфетла на майка им дългите имена/ е двадесет пъти по-маломощен. Но спря полетите за 3 дни над атлантика… Чети, за да поумнееш и да си смениш ника!

   1. Тва, че кравите получават субсидии е перверзия…

   2. Няма значение ли си какъв глупак си не знам. Мога да ти гарантирам че съм учил повече от теб. А ти ако се имаш за вулкан…живей си в твоя свят на невлияещи се от хората климатични промени. Глупако.

 7. Нямате право да казвате, че не идва края на света, че няма глобално затопляне и че не е близо апокалипсиса! Ние написахме проекти и усвоихме милиони евра. Опитваме се да свързваме двата края с по няколко хиляди на човек за година, а вие искате да изкарате, че това което вали е сняг! Нямате право да ходите в планините. Това се полага само на нас – Еколозите! И не се опитвайте да пишете и вие проекти. Те са наша територия – милионите от демагогията са наши. НАШИ!

 8. Ебаси наглата простотия…на бостана обратно в Харманли – веднага

 9. Залени сме вече от море от конспиратори, астролози, врачки, а и най-сериозните медии им дават гласност. Е как няма да сме най-бедната държава в ЕС?

 10. Абе, зелените тролчета са много активни! Току виж им се изплъзнала чергата от под задниците ако хората разберат истината.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.