Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Катастрофа между три коли затруднява движението по магистрала „Тракия“

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

Къде в България дишат най-мръсен въздух

Жителите на Горна Оряховица, Перник, Пловдив и някои столични райони дишат най-мръсния въздух в страната. Това показват данните от ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух, публикувани на страницата на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). В тези райони съдържанието на Фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух превишава праговите нива с 3 до 4 пъти.

Националната автоматизирана система за контрол качеството на въздуха се състои от 50 стационарни пункта, разположени в 34 населени места. Системата отчита нивата на 12 наблюдавани показатели, като за улеснение на сайта в интернет се публикува само информация за местата където концентрациите надхвърлят безопасните прагови стойности (в пъти). От данните се вижда, че основният замърсител на въздуха у нас са именно фините прахови частици, чието съдържание е превишено в много градове в страната. Останалите показатели, общо 11 на брой, са в безопасните граници и по тази причина стойностите им не са обявени.

Най-сериозно е положението в Горна Оряховица, Перник, пловдивските райони Каменица и Тракия и столичния Надежда, където превишенията на ФПЧ са съответно 3.85, 3.16, 3.29, 3.74 и 3.17 пъти над нормата – 50 микрограма на кубичен метър (µg/m3).

Концентрации между два и три пъти над нормата са отчетени в Благоевград, Враца, Видин, Плевен, Ловеч, Димитровград и кварталите Хиподрума и Павлово в София. Слаби наднормени замърсявания са отчетени и в столичните райони Младост и Дружба.

По различни причини липсва информация от измервателните станции в Русе и тази в района на Орлов мост в столицата.

Основни източници на прах са промишлеността, транспорта, енергетиката, както и отоплението на домовете с твърдо гориво – дърва и въглища. От графиките за промените в концентрацията на ФПЧ по часове в отделните райони се вижда къде замърсяването се дължи на масовото използване на твърдо гориво за отопление на домовете:

graph-image

… и къде на пика в автомобилния трафик, който е интензивен през деня:

graph-image-1

Колко вреден е прахът за здравето ни?

Прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на суспендираните прахови частици, от адсорбираните на повърхността им други химични съединения, в това число мутагени, ДНК-модулатори и др., както и от участъка на респираторната система, в която те се отлагат.

Той постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm – ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.