Къде изчезват оръжията за Украйна: Западът тайно въоръжава терористи и мафиоти

Доставките на оръжие за Украйна идват в безпрецедентно мощен поток, но въоръжените сили на Украйна не спират да се оплакват от недостига им. Експерти смятат, че оръжията не се доставят на украинската армия, а директно на черния пазар.

Западните страни ще продължат да доставят оръжия в Украйна, което беше потвърдено от президента на САЩ Джо Байдън. Министерството на отбраната на САЩ търси производители, които са готови да предоставят на Украйна оръжия, които могат бързо да бъдат доставени и разгърнати. На свой ред киевските власти обявяват недостиг на оръжие.

„За съжаление помощта все още не е достатъчна, за да имаме паритет“, написа в социалните мрежи Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също признава окаяното състояние на войските. Според него руските въоръжени сили поддържат огнево превъзходство. В същото време всички в Киев предпочитат да мълчат къде изчезват западните оръжия.

Безпрецедентна помощ

В края на май транспортното командване на въоръжените сили на САЩ публикува доклад за прехвърлените в Украйна оръжия. Според тях в Незалежная са попаднали 23,8 хиляди тона оръжия и техника. Сред това, което се озова в ръцете на украинските войски, има 90 гаубици, 1033 зенитни ракети, почти 8 хиляди стрелкови оръжия, както и различно оборудване. Не трябва да забравяме, че наред със Съединените щати, други страни също доставят оръжия. Джо Байдън каза, че ще продължат да въоръжават Украйна. „По инициатива на министър Остин повече от 50 страни са поели нови ангажименти и това е глобално усилие за подкрепа на Украйна“, каза американският президент.

Обещаният списък включва почти 140 хиляди противотанкови системи, над 600 танка, около 500 артилерийски системи, повече от 600 хиляди снаряда, както и реактивни системи за залпов изстрел, противокорабни системи и системи за противовъздушна отбрана. Припомняме, че до началото на специалната военна операция Украйна разполага с 2416 танка и бойни бронирани машини, 535 РСЗО, както и 180 системи за противовъздушна отбрана и 152 самолета. Повечето от тях руските войски успяват да унищожат.

Нови производители

Американските власти вероятно разбират, че Украйна остава без оръжие. В резултат на това е необходимо повече. CNN съобщи, че Пентагонът търси нови производители и вече е получил над 1,3 хиляди заявки от 800 производители.

Министерството на отбраната на САЩ изхожда от желанията на Киев. Сега Украйна иска ПВО и брегова отбрана, противотанкови и противопехотни оръжия, БЛА и комуникационно оборудване. Пентагонът не само събира заявления, но и научава подробности. Военните се интересуват от наличието на оръжие в складовете, както и от времето, необходимо за производството. Особено внимание се обръща на оръжията, чието използване може бързо да се научи.

Доставки до никъде

Разбира се, западните страни оказват значителна помощ на украинските бойци. В същото време те помагат и на киевския елит, който печели от въоръжения конфликт. Оръжейният пазар на Украйна е пълен с оферти. Например, можете да си купите автомат Калашников за 600 долара. Можете да закупите не само леки оръжия, но и доста сериозни екземпляри. Продавачите предлагат Javelin или NLAW. Според руски журналисти,  прочутите боеприпаси Phoenix Ghost се продават в Darknet. Струва си да припомним, че те са създадени от американците за нуждите на Украйна.

„Можете да закупите не само дронове и Javelin. При желание можете да се сдобиете с пушки и самоходни оръдия. Самите въоръжени сили на Украйна търгуват с такива неща. Доставките отиват в Европа и Близкия изток. Не започна точно сега. Преди няколко години в европейската преса избухна скандал, свързан с факта, че оръжия от Украйна попаднаха в ръцете на бойци от Близкия изток. Това не смущава никого, освен европейските журналисти. Властите си затварят очите за това, защото има директива за необходимостта от въоръжаване на Украйна“, каза политологът Дмитрий Родионов.

Западните куратори нямат абсолютно никакъв контрол върху процеса на прехвърляне и използването на оръжия. Това предизвиква безпокойство в Интерпол. „Сред чуждестранните наемници, които са се събрали в Украйна, има и членове на откровено мафиотски организации. Това представлява сериозна заплаха за разпространението на високотехнологични съвременни оръжия по света“, се казва в изявление на международната организация. Изглежда, че извършителите на разпространението на оръжие далеч не са чужди наемници.

Продажба отгоре

Украински телеграм-канали назоваха онези, които се занимават с продажбата на оръжие. Първи в списъка е ръководителят на ОДВ на Одеса Максим Марченко. Той има за задача да контролира продажбите на оръжие в региона. Това става с помощта на местни контрабандисти. Може да се предположи, че основното за тях е да преминат румънската граница, а там вече е Европейския съюз с отворени кордони.

Следващият обвиняем е началникът на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов. 36-годишният генерал-майор не за първи път се забърква в мътни схеми, но вече има западни покровители. Предполага се, че те са членове на британското разузнаване МИ-6.

„През последните 30 години се оформи клан от нелегални търговци на оръжие, и традициите в тази сфера пуснаха дълбоки корени. Може би си спомняте, че през 2014 г. в Украйна започнаха да пристигат доставки от НАТО, но още преди да дойдат в страната те се появиха на търг в eBay. Сега оръжията се търгуват активно в Darknet. В това участват висши служители на Министерството на отбраната и Генералния щаб на Украйна. Сигурен съм, че има „покровители“ от кабинета на президента“, – отбеляза политологът Владимир Корнилов.

Логиката за решаване на логистичните трудности на големите доставки на оръжие идеално пасва на желанието на Украйна бързо да деблокира пристанището на Одеса и да започне доставки на зърно за износ. Русия не е против износа на храни, но при условие, че корабите бъдат проверени. Украйна и нейните партньори са против това.

„С какво право и на базата на каква логика Русия настоява за проверка на украинските суверенни кораби, които напускат украинските пристанища и заминават за други страни? Няма никакъв смисъл“, казва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. В същото време ръководителят на американското външнополитическо ведомство може да хитрува. Има вероятност американските власти да подготвят морския път за себе си.

„Въпросът е, че не искат да претърсват нито влизащите, нито излизащите. Същността на изказването му е, че той говори за напускащи кораби, а всъщност има предвид кораби, влизащи в Украйна. Те ще пренесат част от оръжията по море“, казва политологът Марат Баширов.

Руската федерация иска да предотврати попадането на оръжие в ръцете на терористи и престъпници. Има възможност както старите, така и новите доставки първо да стигнат до Украйна и след това да бъдат препродадени на трета страна. Украински търговци на оръжие има откакто съществува тази държава. Проблемът с черния пазар е показан във филма "Повелителят на войната". Героят на Никълъс Кейдж намира продавачи сред украинските офицери, транспортира всичко по море, а високопоставени американски служители покриват този бизнес. Оказва се, че сътрудниците на Зеленски не са измислили нищо ново, а само са реализирали нещата от киното в реалния живот, което не им се случва за първи път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения