Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

В Казанлък отбелязаха 130-тата годишнина на 23-и пехотен Шипченски полк

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

В петък излиза книгата “Петър Дънов – Спасителят” от Павлина Павлова

На пазара в петък излиза книга, която представлява философско-биографичната хроника за живота на духовния Учител, озаглавена “Петър Дънов – Спасителят”.

Автор е известната писателка Павлина Павлова. “Труд” има привилегията първи да публикува откъси от тази нова книга на хитовата българска белетристка.

Павлина Павлова е автор на 61 книги – стихосбирки за деца и възрастни, сборници с разкази, романи, документални четива, фрагменти. Чрез тази своеобразна съвременна библия читателят ще се запознае с основите на религиозно-философските практики на Петър Дънов, ще научи подробности за личния му живот и корените на харизмата, която увлича хиляди последователи у нас и по света.

Какви са превратностите в обществената и социална действителност до края на 1944 г. и как Спасителят дирижира много от решенията на видни политически фигури? Един невероятен калейдоскоп от възторзи и падения, от надежди и разочарования, оплодени от любов към Бога.

 

ОТКЪСИ

Паневритмията е космичен висш ритъм

Паневритмия край Рилските езера
Паневритмия край Рилските езера

Животът ми, откакто заживях в “Изгрев”-а, придоби още по-точен график, а аз обичам точността. В сряда беше денят на Общия Окултен клас – около двеста човека. В петък – на Младежкия клас – около сто човека от цяла София, които точно в пет сутринта бяха строени на поляната, в очакване на изгрева. В неделя в пет часа беше Утринното ми слово за хора с молитвен дух и стремеж към духовния свят. И неизменно стигахме до шестте упражнения и до Паневритмията, на която се обучаваха всички. Следваше закуска, разговор. Към 9.30 се оттеглях в Горницата за половин час – да почина и се преоблека за неделното ми слово от 10.00 часа. И пак разговори, общ братски обед.

Но заради сложната политическа обстановка след преврата събор тази година нямаше да има.

Един ден извиках поетесата Олга Славчева и преминах направо към въпроса:

– Ще можете ли, сестра, да напишете думи към музиката на нашите упражнения?

– Не знам, Учителю! Това е много сложно за мен. Ще улуча ли да подредя думите в съответствие с мелодията, без да загубя ритъма? Страх ме е, Учителю!

Сложих ръка на рамото й и като й се усмихнах окуражаващо, рекох:

– Ние ще ти помогнем. Ще ти изпратим едно същество, което ще ти помогне за текста. То ще ти продиктува думите за текста на отделните упражнения. Знам, че заедно ще намерите най-чистите и светли думи за Паневритмията.

Тя мигом схвана за какво иде реч и отвърна на усмивката ми със своето лъчезарие:

– Е, щом е така, да се опитаме и двете…

Когато Олга си тръгна, отново се замислих за този магичен кръг, заложен в Паневритмията. Колелото е едно приповтаряне в умален вид на световното колело, крие идеята за четирите годишни времена и Божественото пробуждане на живота, за радостта от даването и всички състояния, през които преминава човешкият живот. Представката “пан”, която се превежда като “всичко”, “всеобщ”, “космичен”, подсказва, че това е ритъм, който царува в цялата Природа, затова Паневритмията можем да я наречем космичен висш ритъм.

 

Вбъдеще хората ще виждат мислите

Извадих цигулката пред Общия клас и им изсвирих и изпях новата песен “При всичките условия”: “При всичките условия на живота,/ не губи своя мир, своя мир!/ Животът е красив,/ когато човек е смел.”

Щом спрях да пея, им заговорих:

– Някои казват, че светът е лош. Това е неразбиране на Живота. Те разглеждат частично нещата. Ако разглеждаме света като цяло, той е красив. Човек трябва да схване целокупния Живот. Той трябва да гледа на всяко явление като част от цялото. Светът ни изглежда разхвърлян, защото го разглеждаме не като цяло, а като части. Между всички неща съществува вътрешна връзка. Всеки въпрос трябва да се изяснява от гледището на цялото човечество. То е велик организъм, държавите са негови системи, обществата – органи на тези системи. Човек трябва да разбира своето предназначение като част от общия организъм и там да намира своето място.

Вбъдеще хората ще виждат мислите. Тогава душата и духът ще бъдат видими. Днес те са невидими, но в бъдеще умът, сърцето, душата и духът ще бъдат видими. Сегашните хора казват: “Видимото ще си остане видимо, а невидимото – невидимо”. Аз казвам: “Като се срещнем в бъдеще, вие ще виждате ума, сърцето, душата и духа ми, и аз ще виждам вашите”. Това е новото учение. Светът ще претърпи голяма промяна и тогава ще се тури край на всички глупости и престъпления. Всичко старо ще остане в архивата…

Виждах как поемат всяка дума, как се зареждат с вяра и с желание да побеждават, как мечтите им разперват криле…

– Иска ли да реализира желанията си, човек трябва да концентрира мисълта си. Разрешаването на великите задачи на живота изисква голяма концентрация на мисълта. Когато концентрирате мисълта си, ще привлечете към вашата мисъл всички умове, които мислят в дадения случай. Вие ще бъдете фокус, в който ще се съсредоточат идеите на хората, които мислят като вас. Така се раждат гениалните мисли. Всяка гениална мисъл, макар че се е родила в ума на един човек, сама по себе си е колективна. Много умове са работили върху тази мисъл, докато дойде един човек, наречен гений, чрез когото тя се ражда. Някой иска да постигне нещо добро – да стане музикант, поет или нещо друго, но се обезсърчава. Който си постави велика идея в живота, още днес трябва да започне да работи, за да подготви условията, но да не определя време, срок. Това, което днес не постигне, ще го постигне утре. Бъдещите възможности са по-големи от днешните. Не се обезсърчавайте, когато някое ваше желание не се реализира веднага. То може да се реализира за десет години, може и цял живот да не се реализира.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. УЧИТЕЛЯТ. СПАСИТЕЛЯТ. -това не се ли отнася за Иисус Христос?! Аман от секти!

  1. Заглавието на книгата „Петър Дънов – Спасителят“ се наложи заради разкриване на ролята му за спасяването на над 50 000 български евреи, които на 10 март 1943 г. са били подготвяни с наредба на правителството и заповед, подписана от цар Борис ІІІ за депортация към газовите камери на Треблинка, Полша. Ако беше „Спасителя“, тогава можехте да се сърдите, но да спасиш 50 000 човешки живота, това е велико! Освен това Петър Дънов проповядва най-чистото християнство, прочетете за него, преди да пишете онова, което ви е внушено от другаде.

   1. Еврейте ги спасиха благородните българи! Дъно си е траял като ЗАДНИК-истинсики комунист……..

 2. Нямате нищо написано за православните християни, празнуващи най-големия Богородичен празник, но пък пляснахте сълзлива статия за самозванеца Дънов! Това, че журналистите се напазаруваха от политици, мутри и пр. е падение, но да си продадеш и душата на всеки, който си плаща -това е вече дъното.

  1. Госпожо „Срамота“, вие би следвало да се засрамите, задето правите коментар, без да познавате личността и делото на Учителя Петър Дънов. Той е православен християнин, който проповядва християнството и не само го проповядва, но живее така, както би следвало да живее праведният. А нападките от страна на Църквата идват заради отричането му на онова, което е привнесено с цел печелене на пари – ритуали, за които всеки си плаща, понякога доста скъпо (бракосъчетание, опело, причастие, дори споменаване името на покойник вече е 10.00 лв.), както и разминаването между думи и дела от страна на свещениците – факт, който и днес ни кара да страним от храмовете. А колкото до това, че някой ми плаща – успокойте се – НИКОЙ не ми плаща, нито съм част от Бялото Братство. Но е време повече хора да се запознаят с живота и философията на Учителя.

   1. Дънов – православен?! Нагла лъжа. Нито той е изповядвал правоалавното християнство, нито възгледите му за Бога и човека представляват каквото и да е християнство, а противиречат на един куп текстове от Библията. Да кажем, че сте си писала статията без хонорар и не ви плащат. Тогава просто лъжете. Православната църква го е отлъчила официално (т.е. обявила е, че той се е самоотлъчил проповядвайки учение, несъвместимо с християнството по фундаментални въпроси), Дънов също е отричал Църквата, но видите ли – бил православен! Колкото Вие не сте дъновистка.. Аз се чудя как уж чак Канада и Австралия са облагородени от последоватвлите на Дънов, пък тукашните му ученици не могат баш България да облагородят. Откровените глупости, които пишете, и които са нещо обичайно за дъновистите, показват функционална недостатъчност на междоушието.

    1. Какво да коментирам с човек, който не различава статия от книга?

 3. ВСИЧКИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ДЪНОВ СА АСКЕТИ, ХОДЯТ КАТО УМОПОБЪРКАНИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ В СЕКСУАЛНАТА СИ ОРИЕНТАЦИЯ СА ТВЪРДЕ РАЗЛИЧНИ… УЧЕНИЕТО НА ДЪНОВ Е ПОДХОДЯЩО ЗА НИСКО РАЗВИТИ В ЦИВИЛИЗОВАНО ОТНОШЕНИЕ СТРАНИ.

 4. дънов е живял в село Тетово Русенска област/днес там е къщата в която живял итворил 3-4 години/за местните е бил като светец

 5. Учителя Дънов е проводник на Духа. Не случайно слиза точно 2000 години след Христос и 1000 години след богомилите. Сам Той казва: Ще са нужни 5000 години за да бъде разбрано Моето Учение. Учителят Дънов (Беинса Дуно) е същество от изключително висша духовна йерархия, за съжаление много са малко тези, които успяват да го четат и разбират на вътрешно ниво. Т.нар. Бяло братство е наистина пълно с кукумявки и заблудени бабички. Наистина много хора, започнаха да го четат като „рецепти за щастие“ или пък от мода. Всичко това е нормално…предвид ниското ниво на масите…Но Учителя Дънов е нещо много повече…той е Словото на Бога…Прочетете за въплъщението на Духа в него, когато е на 33 годишна възраст…
  „Кой съм и какъв съм, по този въпрос ще се разговаряме като се видим на Небето…“

 6. Аз не познавам учението на Дънов. Но факта че в една телевизионна анкета преди доста години българите го поставиха на второ място след Левски в цялата си история, говори повече от достатъчно. Това че не познаваме нещо, не е основание да го отричаме. Обратно-трябва да се опитаме да го научим, ако искаме да имаме право да го оспорваме. А последователи на Дънов са доста световно велики хора, между които дори Айнщайн. Ние трябва да се гордеем, че имаме такива хора, които другите народи нямат, да ги показваме пред света, да ги отстояваме. Имаме богомилите, имаме Дънов, спасили сме евреите, имаме ако щем Дядо Добри. Но мълчим за тях пред света и позволяваме нищожни с ценностите си нации, да се изживяват като велики и ни оскърбяват и унижават.

 7. До автора ! Корените на дъновизма се намират в тайните служби на една държава !

 8. Дънов е необразован плагиатор, извратен бисексуален идиот, скаран с Бога от самото си рождение. Самонадеян грандоман и мошенник. Той е профан и психопат.

 9. Сега става ли ви ясно защо написах тази книга? Защото повечето хора не са запознати с личността на Учителя, нито с неговото учение. „Църквата го обявила го за еретик, последователите му имали различна сексуална ориентация и било за ниско развити в цивилизовано отношение страни“… Я да видим кои са тези страни, в които има клонове на Бялото Братство: Франция, Япония, Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Швейцария, Канада, Португалия, Литва, Австралия… о, няма да ми стигне мястото да ги изброя – повече от 50 държави и като гледам, все са на по-високо ниво в развитието си от България. Поразсъждавайте само над факта кой друг по света е създал ново учение през 20-ти век с хиляди свои последователи? – един българин, уникален, светъл и достоен човек. Той е възпитал поколения млади хора – научил ги е да стават рано и да посрещат изгрева на слънцето (не веднъж годишно на „Джулай Морнинг“, а всеки ден от 22 март до 22 септември), научил ги е да пазят природата и да я обичат, създал им е трудови навици, висок морал, вдъхнал им е доброта и любов към ближния, да нямат завист, а взаимопомощ, насърчавал ги е да се образоват, вдъхновявал е поети, художници, обучил е мнозина да свирят на някакъв инструмент. Неговите последователи не пушат, не пият, вегетарианци са… Мога да продължавам още, но по-добре прочетете нещо от Учителя и тогава коментирайте – иначе се излагате. И защо са тези анонимности – нямате ли си хубави български имена, та се срамувате да се подпишете с тях?

 10. Живял съм с дъновисти …..така че не ми говори………а тъпи книги , не чета……

  1. Бих приела, че книгата не ви харесва и е „тъпа“, но само след като сте я прочели. Иначе си е чисто заяждане, „Мохамед християнино“.

   1. Става дума за книгите на Дънов- плагиат……Вашата е плод на маниакална заблуда.. Не е християнско да се влага негативна енергия…..

  1. Педрито, в 21-век ми говориш за „САТАНАТА“? Аз разбира се съм атеист. Харесвам Дънов защото го считам за наследник на богомилите, които са истинските първохристияни и наследници на орфизма на траките, на ктистите/чистите/ жреци на мизите. Богомилите са върхът на човеколюбието и свободата! Визионери, променили света! Исторически Орфей създава първата човеколюбива религиозна доктрина, чийто наследник е християнството. Христос е вторият Орфей. Така е изобразяван в началото. преди редактирането на християнството като инструмент за власт/блага/. Считам, че най-важното е да си добър и свободен човек, за което не е необходима никаква религия или църква която да води на „паша“ стадото. Моралът няма нищо общо с религията. Вярата в бог е мярка за интелигентност и бягство от отговорност за собствените действия! Много удобно!

   1. Боги, не се кори! Други КРЕТЕНИ обичат Хитлпр, но света се движи.

 11. Богомиле, нищо не си разбрал с елементарния си мозък……..пишеш шаблони…но то си е до възможности………

  1. Педрито, когато някой не може да отговори на фактите и аргументите прави квалификации и лични обиди. Педрито, средностатистическият религиозен човек е с по-нисък коефициент на интелигентност в сравнение със средностатистическият атеист. Факт. По-лесно е да „повярваш, без да си видял“, отколкото да изучаваш сложния свят. Аз, Педрито не искам да съм“блажен“, а свободен човек. Всяка религия е всъщност шаблон! Всеобхватен шаблон! Налагаш го и който остане извън него е неверник, безбожник, еретик и т.н. Влизаш в шаблона и няма нужда да мислиш. Друг/други/ мислят вместо теб. Аз не приемам това, но не обиждам различните от мен за тяхната вяра. Това е изборът им. Защо ти обиждаш? Това ли иска твоят бог? Всички да влязат в шаблона/затвора на свободата/?

 12. „Богомил“, следя с интерес диалога ти с „Pedro El Rapido“, както и всички коментари, не се меся между тях, само се афектирам от отявлени лъжи и глупости. От коя статистика научи, че средностатистическия човек е с по-нисък IQ от средностатистически атеист? Понеже темата е за Дънов, аз написах, че Айнщайн се е възхищавал от него и негови са думите“Целия свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред българина Петър Дънов“. Или не точно същите думи но с този смисъл. Айнщайн с нисък коефициент ли е според теб? Защото според мен е с един от най-високите в историята. Дълбоко религиозни са философът Хегел, както и повечето философи, а какво да кажем за Нютон? Хайде стига си творил глупости, съвземи се! Всъщност, статистиката ( ако си я чел в тази й част) показва че около 95 % от човечеството са вярващи в един или друг бог, само 5 процента са истинските родени и живели като абсолютни атеисти. Повечето изписващи се като атеисти, са само позьори, опитващи се да излъжат другите, а не себе си. Та хайде ако донякъде се съгласяваш с мен и си от онези 5 %, опитай се с някакви факти, да обосновеш тяхната по-висока интелигентност от останалите 95 % !?

  1. Тартаковер, явно математиката и математическите методи не са ти силата! Писал съм „средностатистически“! Това автоматично означава, че е безмислено да се говори за един определен човек, говорим за усреднени характеристики! Разбираш ли, разликата между „средностатистически“ и един определен човек, например Айнщайн? Явно не! Айнщайн е мой кумир, защото е писал “ Съмнявай се във всичко! Не вярвай на авторитети! Проверявай всичко сам“. Не вярвай ня авторитети!!! Затова няма как Айнщайн да е набожен смисъла който вие влагате в това спорно твърдение, противоречащо на мирогледа му! Дънов го уважавам и съм писал защо. Не случайно съм „Богомил“. Няма да споря за статистиката, проверете сами или направете изследване. Не давайте примери отпреди 2-3 века. Не е сериозно. Светът се променя!
   Уважавам всички добри хора, даже и вярващите, ако не се мъчат да ми наложат вярата си.

 13. Няма да споря с теб, защото написаното просто не е вярно. Не Айнщайн, а Декарт( големия математик и философ) е написал „съмнявай се във всичко“. За твое сведение, ще допълня още един философ Монтен, който е казал аз се съмнявам дори в самото съмнение! Колкото до другите изрази за авторитетите и проверката които приписваш на Айнщайн, те май са думи на индийски гуру. А защо си Богомил, аз не знам? С тези измислици, по-добре да се наречеш Богунемил.

 14. “ И все пак тя се върти“! Светът се променя бързо! За да остане в „хранителната верига“ и църквата е принудена да се променя, колкото и да е консервативна. Не съм казал, че Айнщайн е девиза си. Той черпи от опита на другите. Цивилизацията и култура е споделен и осмислен опит/знания и култура/ на човеците/според Богунемил/.Така се развива светът. „Богомил“ съм защото от всички религозни секти, най-много ценя ценностите на богомилите и техния девиз“ Свобода, равенство, братство, чрез любов“. Част от него е станал символ на френската революция, въпреки кръстоносния поход срещу катарите и албигойците/българската ерес/. И защото богомилите смятам за първохристияни и наследници на предците ни/Орфей/. Защото обичам рода си! Защото ги предпочитам пред натрапената ни, чужда на корените ни „православна“ църква! Българин съм, не грък!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.