Къмпингите остават без регламент, собственици очакват неуредици и това лято

Снимка bungala.bg

Неуредици и напрежение и този летен сезон прогнозират собственици на къмпинги на морето. Причината е, че още няма регламент за тази дейност. Промените в Закона за туризма отново бяха отложени.

Работна група към туристическото министерство трябваше да реши при какви условия и на каква цена ще къмпингуват туристите. Тя беше създадена миналата пролет след протести срещу пълната забрана за къмпингуване, но и до днес няма взето решение.

Пламен Иванов управлява един от най-старите къмпинги по Южното Черноморие. Инвестира в ландшафтен проект с нови дървета и се ядосва, че държавата позволява нерегламентирано къмпингуванеране в горска територия наблизо.

„Нямат право по закон нито на търговска дейност, нито да заграждат въпросната гора“, казва Пламен Иванов, управител на къмпинг „Златна рибка“, пред БТВ. Това е една от караваните, чиято цел трябва да е наблюдение на прелитащите ята от птици. Поне това показва разрешението за ползване на парцела на брега на морето.

На другия полюс е Георги Антонов, който иска да направи в имота си в Силистар къмпинг. От години мястото се ползва за палатки, но извън закона, защото е в парк Странджа. „В момента аз строя хотел и много по-лесно си уредих документите, отколкото къмпинг да направя“, казва той.

С тоалетни и контейнери за смет, но без строителство, т.нар. екокъмпинги да са най-евтините, предлагат собственици на земи. Подобни има на север, в Шабла. Стопанисват се от общината и се ползват срещу 2 лева за 10 квадрата място. С тези пари се чисти, но няма кой да глобява нарушителите. Идеята е това да прави туристически инспекторат.

„Даваме им мястото, ние ги знаем къде са тези хора, контролира се, те си почиват спокойно“, коментира Владимир Крумов, зам.-областен управител на Бургас.

Някои от одобрените предложения са качени на сайта на министерството. С правилата за къмпингуване ще се занимават новото правителство и следващият парламент.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.