Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Към 1 млн. лв. санкции за Шумен по стари проекти

Снимка: Архив

Близо 1 млн. лв. трябва да извади от бюджета си община Шумен, ако не успее да пребори наложени финансови корекции по европоректи, реализирани при предходното кметско ръководство. За санкциите съобщи градоначалника Любомир Христов на сесия в четвъртък след като преди ден кметството било сюрпризирано с писмо за втори проект.

Първата финансова корекция от 225 484 лв. е наложена за изпълнението на проекта “Шумен – по-доброто място за живеене” по ОП “Регионално развитие 2007-2013 г.”, по който бяха обновени паркови зони, междублокови пространства, площадки и паркинги. Санкция е за процедурни нарушения – в обявената обществена поръчка за избор на изпълнител липсват ясно зададени обективни критерии, а това дава възможност за субективност от страна на членовете на комисията при вземане на решения. Методиката за комплексна оценка на предложените оферти е неясна и допуска кандидат, чиято оферта не отговаря на условията и изискванията на възложителя, да участва в процедурата и дори да бъде избран. Неправомерно с 80 дни е удължен срокът за изпълнение на някои от обектите при посочени в проектното предложение 39 календарни дни. Общината е обжалва решението на МРРБ в законовия срок. Изпълнители на дейностите по този проект са “Барс”АД, “Пътстрой-Варна”ЕООД и “ЖСП Стил”ООД.

Община Шумен трябва да възстанови и 757 713 лв по изпълнението на “Интегриран воден цикъл за Шумен – II етап” по ОП “Околна среда”. След приключване на изграждането на помпена станция за отпадъчна вода в кв.”Дивдядово” с напорен колектор, техническа помощ и изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за Пречиствателната станция за отпадъчни води в одитния доклад на Изпълнителната агенция са изброени нарушения.

Обявеният срок за закупуване на документацията за участие в обществената поръчка за помпената станция е недостатъчен. Предложена е незаконосъобразна методика за оценка на офертите, а избраният изпълнител не отговарял на всички изисквания на възложителя. Допуснато е незаконосъобразно изменение на договора за обществена поръчка. Изпълнители по трите лота са ДЗЗД “Консорциум ПСОВ Дивдядово 2013”, “Управление Шумен 2013″,”Строително-предприемачески холдинг” ЕООД. Общината ще обжалва и това решение, а двуседмичният срок тече от четвъртък.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.