Кънев: Цачева е войник на партията, но един войник не може да е президент

Снимка: Архив

Цецка Цачева няма качества за президент на България, тя е войник на партията си, но един войник не може да е държавен глава, каза председателят на ДСБ Радан Кънев пред БТВ. Той посочи, че Цачева е положителен образ на ГЕРБ, има добро настроение и не е конфликтен човек. Прогнозата му е, че тя ще изправи на балотаж срещу кандидата на реформаторите Трайчо Трайков и тогава ще има обединение на десния вот срещу нея.

Бойко Борисов търси да не повтори грешката с Росен Плевнелиев, който беше безпартиен. Комунистическият манталитет на ГЕРБ трябва да разбере, че институциите са безпартийни, добави той.

Кънев изрази и загриженост за политическия знак, който се дава с този избор за кандидат-президент.

„Имаме тежки предизвикателства и това, че доминиращата партия просто иска да премери мускули и да наложи партиен контрол върху институциите не може да е залога за България в сегашната международна ситуация.”

Той даде и пример със сигналите, които руският президент Владимир Путин даде за излизане от ядреното разоръжаване, докато НАТО не се върне, където е било 2000 г.

„Дефакто той поиска България да излезе от НАТО и да загуби всичките си гаранции за национална сигурност. Ден по-рано пък турският президент Реджеп Тайип Ердоган ясно посочи резервите си за турските граници в началото на 20 век. Той спомена гръцките острови. В тази ситуация отговорността на управлението на България е извън това Борисов и Цветанов да покажат мускули.”

"Цачева не е десен кандидат", заяви още той, „Нищо не доказва, че Цачева е десен кандидат. За да си такъв, трябва да заемеш смели реформаторски позиции, да си против кражбата на Белене и нахлуване на руските служби през БТК. Единият шанс България да обжалва арбитража е пропилян, предстои и вторият да бъде пропилян. Парламентът гласува празния чек и ние тепърва ще бъдем изнудвани от Росатом”, обясни лидерът на ДСБ.

В момента Борисов се върти като пумпал във външната политика, опитва да се съобрази и хареса на всички. Премиерът и правителството трябва да имат силен коректив. Той каза, че ще подаде оставка, ако Цачева не бъде избрана в първия тур на изборите, но после се „увъртя” в обяснения какво е имал предвид. Той лесно приказва, а после трябва да обяснява какво е казал.

По повод влизането на Кристалина Георгиева в битката за генерален секретар на ООН Кънев коментира, че трябва да се спре с вътрешното първенство по темата и да се доверим на експертите. Той уточни, че това „вътрешно първенство” е започнало под натиска на АБВ и Георги Първанов, за да имаме фалстарт и да потвърдим номинацията на Пламен Орешарски за Ирина Бокова.

По повод членския внос на здравния министър Петър Москов Кънев заяви, че от него е свалена подкрепата на ДСБ, както и от всички министри от сините в кабинета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика