Кърлежите атакуват, петима ухапани в Пловдивско

Атаките на кърлежи в Пловдив и региона в последните дни значително се увеличиха и според специалистите това се дължи най-вече на рязкото затопляне на времето в региона. През изминалата седмица медицинска помощ заради ухапване от кръвосмучещите насекоми са потърсили петима души, като трима са от Пловдив, а другите двама - от селища в областта, докато в предишните 7 дни от 23 до 29 март не е имало нито един пострадал.

Добрата новина е, че все още няма нито един случай на лаймска болест и марсилска треска на ухапани от кърлежи.

Драстично са се увеличили и случаите на варицела - от 22 в периода 23-29 март техният брой е нараснал на 73 между 30 март и 5 април, като 68 от заболелите са от Пловдив. През тази седмица в Регионалната здравна инспекция в града под тепетата има и 8 регистрирани случая на болни от скарлатина. Регистрираните пациенти с диагноза морбили за периода 17 март - 6 април са 30. При извършените лабораторни изследвания са потвърдени 18 случая на болни от дребна шарка, за останалите все още се чакат резултатите от пробите.

Всеки регистриран случай на морбили се проучват от служители на здравната инспекция с цел вземане на съответни противоепидемични мерки и се контролира спазването на връчените предписания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България