Къртиш в блока само с разрешение на съседите

Без масови мероприятия и фоерверки в София след 22 ч.

Аут са просяците по кръстовищата и каскадьорите-скейтборидисти

Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван на 26 юли от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта и от 14 до 16 ч. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет. Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите. „Засегнатите съседи могат да се обаждат на тел. 112 или на телефона за сигнали на Столичния инспекторат“, уточни пред „Труд“ председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев.

Ако не спазваме часовете за строеж в сградите глобата за първоначално нарушение е от 100 до 200 лв. за физическо лице, или имуществена санкция от 200 до 400 лв. за юридическо. За повторно нарушение глобата е от 200 до 400 лв. При СМР-тата в отделни обекти в зависимост от това дали е първо или второ нарушение, санкциите варират от 100 до 1000 лв.

В часовата забрана не влизат всички обекти, които са с възложител Столичната община и държавата, т.е. тя не се отнася за ремонтите на метрото и големите булеварди.

Възможно е главният архитект Здравко Здравков да внесе в общината до петък предложение за промяна в текста от наредбата, засягащ строително-монтажните работи извън блоковете. С него трябва да се дефинират изключенията, при които заради наложителен непрекъсваем производствен цикъл, строежите не могат да спрат от 14 до 16 ч. „Когато например отливат основи и плочи, е възможно да получат разрешение въпреки часовите забрани“, уточни Илиев. При тази ясна дефиниция, няма да има недобросъвестни районни кметове, които биха се възползвали от часовата забрана, за да възпрепятстват строителни обекти.

Шумът на обществени места се забранява от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта. Масови мероприятия ще са разрешени от 8 до 22 ч. Изключение се допуска само за новогодишния концерт на 31 декември срещу 1 януари, който може да продължи до 1 през нощта. В останалите дни фойерверките не са разрешени след 22 ч. - санкциите варират от 100 до 500 лв.

Кметът може да забрани провеждането на масови мероприятия извън закона за митингите и манифестациите. Такива са културни и спортни събития, за които досега не е имало забрана. Такава може да има ако проявите са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или териториалната цялост на страната, застрашават обществения ред и здравето. Повод за забрана е когато има дублиране на събития на едно и също място, и могат, например, да се сблъскат тълипите от два големи концерта.

Глоба от 100 до 300 лв. за първо нарушение чака правещите каскади с ролери, велосипеди и скейтборд извън определените за това места. Предстои да бъде уредено кои ще са тези места , като на тях ще има специални рампи за каскадите. Ограничава се и ползването на общински имоти за артистични изяви. Ако уличните музиканти пускат озвучителни уредби, санкцията е от 50 до 100 лв. Ще изчезнат и просяците, които мият стъкла по кръстовищата – дейността им се наказва с глобата от 100 до 300 лв.

Забраните за гонките и за поругаването на паметници отпадат от наредбата, защото ги има в законодателството. Отпадна и забраната за пиенето на алкохол в парковете.

 

Предложение

Със закон определят опасната гюрултия

Новата проектонаредба за обществения ред санкционира при определени случаи на силен шум. „Не е дефинирано, обаче кой шум нарушава обществения ред. Ще се мерят ли децибели, или просто казваме шум“, каза пред „Труд“ общинският съветник от БСП Иван Таков.

„Към момента има закон за защита от шума и наредба 6 към него за нивата на шума, но тя не дефинира относимите към домашните дейности шумове, които ние се опитваме да регулираме“, обясни шефът на комисията по сигурност към СОС Иван Илиев. „Дали сме предложение към здравното министерство да направят единен документ за всички източници на шум. Нормално е нормалната акустична обстановка в една жилищна сграда да е еднаква за цялата страна. Не е работа на общините да се занимават със здравна оценка на нивата на въздействие на шума“, каза Илиев.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пред „Труд“:

Компромис с шума от големите обществени обекти

В новата проектонаредба за обществения ред в София, която ще бъде гласувана от Столичния общински съвет на 26 юли са заложени времеви ограничения на шумните ремонти. „Заложен е компромис за големите обществени обекти не защото са обекти на Столичната община а защото те самите причиняват много повече неудобства и е добре да бъдат приключвани по-бързо. Разбира се там където живеят хора, където има оплаквания, ние се съобразяваме“, каза пред „Труд“ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Едни от най-многото жалби, които поучаваме е от шума в София. Затова тази наредба трябва да заложи много сериозни изисквания за шума, включително от строителни обекти, особено в жилищните райони. Там е заложено между 14 и 16 ч. да не се работи. Зная, това за инвеститорите е проблем, но трябва да имаме пред вид, че да се строи в големия град си има и своите неудобства както по нашите обекти, така и за инвеститорите. Така че трябва да се намери баланса и да могат хората да почиват“, каза Фандъкова.

Тя съобщи още, че всички контейнери за боклук в зоните около ул. „Граф Игнатиев“ и около пл. „Св. Александър Невски“ ще бъдат под земята.

Вчера бе възстановено движението по ул. „Солунска“ от бул. „Витоша“ до ул. „Христо Белчев“, до няколко дни ще бъде пуснато движението и до ул. „Ангел Кънчев“. До 15 септември трябва да приключи ремонта на ул. „Солунска“ от бул. „Витоша“ до ул. „Граф Игнатиев“. На ъглите на „Солунска“ и „Христо Белчев“ са направени и първите в града изнесени ъгли, които правят тротоара по-широк и не позволяват на автомобилите да паркират по тях, съобщи още столичният кмет.

 

В Пловдив

Отмениха глоба за пиене на бира

Ваня Недялкова

Пловдивчанин събори глоба от 300 лв. за пиене на бира на открито, твърдейки, че в шишето имало вода, а полицаят написал акта, без да провери. Униформеният потвърдил в съда, че видял човека да надига шишето и решил, че консумацията на пиво е факт. Пловдивският районен съд обаче реши, че нарушението не е доказано и отмени санкцията. Консумацията на акохол на открито е забранена по Наредбата за обществения ред в Пловдив още от 2009 г., но актове от този тип са рядкост.

Служителите на Инспектората не дебнат по паркове и градини, а са фокусирали усилията си върху денонощни магазинчета за алкохол и цигари, пред които се пие масово и заведения, които работят след 23 часа без разрешение за удължено работно време. Санкциите за това тръгват от 5000 лв. и се налагат на фирмите.

 

Солени глоби

Наказват родители при къпане на хлапетата им сами в морето

Кръстина Маринова

ТРУД, ВАРНА

Общинската хазна на Варна щеше да препълни от приходи през лятото, ако се съблюдаваше Наредбата за обществения ред, която предвижда глоби от 50 до 250 лева за родител, пуснал детето си до 10 години само да се къпе в морето. Местният парламент прие Наредбата от 2007 г. и от тогава до сега е променяна и допълвана поне 11 пъти.

Глобите за високи децибели по кръчмите във Варна са от 50 до 500 лева. Но за излагане на рекламни порноматериали извън специалните места и магазини те тръгват от 200 до 500 лв. За шумни семейни и битови празници в квартала или махалата извън 22 часа и от 1 юни -след полунощ, санкциите са от 50 до 500 лв. След кметска заповед за пиене на алкохол на открито в Морската градина и курортните комплекси се приеха промени в Наредбата, според които до 1000 лева глоба може отнесе всеки, който пие бира или запали цигара на детска площадка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България