Късметът помага на Хамилтън, колата му пречи

Късметът сякаш чакаше Люис Хамилтън в Югоизточна Азия. В двете състезания в Сингапур и Малайзия асът на „Мерцедес“ спечели 43 точки, с 31 повече от основния си съперник за титлата Себастиан Фетел. Преднината му нарасна на 34 т., които доста трудно могат да бъдат стопени, ако не стане нещо непредвидено в оставащите 5 състезания.

Любопитно е, че тези резултати дойдоха в момент, в който най-големият козц на „Мерцедес“ – колата, започна да показва слабости, докато „Ферари“ направи голяма стъпка напред. Ако гледаме чистата скорост, Фетел трябваше да спечели и двете състезания и да води в класирането с конфортен аванс.

В Сингапур всичко свърши още в първите метри, когато германецът се сблъска със съотборника си Кими Райконен. При това той извади от състезанието и Макс Верстапен, който можеше да предизвика Хамилтън за победата. Това беше просто нещастно стечение на обстоятелствата – в друг случай подобно агресивно шофиране може да се отплати с победа.

В Малайзия техниката предаде Фетел. Двигателят му се повреди в последната тренировка, а екипът не успя да го поправи до квалификацията. Хамилтън пък, може би донякъде незаслужено с оглед на липсата на темпо на „Мерцедес“, се добра до поулпозишън. Така състезанието се превърна в кошмар за Фетел още преди старта.

Но дори при тези изходни условия Себастиан успя да спаси деня с великолепна езда до 4-ото място. Но Хамилтън получи нов подарък от съдбата – другият пилот на „Ферари“ Кими Райконен също получи повреда и отпадна преди старта. Така резултатът за британеца – поулпозишън и второ място в състезанието, крие кризата в „Мерцедес“. Знае го и Люис, знаят го и в отбора.

„Неделята беше болезнена – призна шефът на тима Тото Волф. – Спечелихме от проблемите на „Ферари“, но истинският резултат от състезанието е, че те ни победиха с 30 секунди.“

А това е много голяма разлика. Защото в петте останали старта късметът може да се обърне, а при подобно съотношение на силите Хамилтън не го чака нищо добро. А колкото и да е сериозна преднината му в точките, тя може да бъде заличена само от една повреда в двигателя му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт