Къщата-музей „Пейо Яворов” стана собственост на Столична община (обзор)

Тодор Иванов – главен уредник на Къща-музей „П.К.Яворов” (гр. Чирпан), и Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей пред паметника на Яворов в София

На официална церемония на 24 октомври 2019 г. Къщата-музей „Пейо Яворов” стана собственост на Столична община. Софиянци помнят, че Йорданка Фандъкова обеща наскоро, че това емблематично място за литературната ни памет и за културата на София ще бъде откупено в полза на Националния литературен музей, за да бъде достъпно за творците и за хилядите почитатели на Яворовия живот и дело. Сделката стана факт преди няколко дни, а десетки софиянци присъстваха на тържеството в двора на Музея. Ключът от сградата и документите бяха предадени от досегашния собственик Васил Панчев на зам.- кмета доц. д-р Тодор Чобанов, който ги връчи на поета Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей.

В експозето си Атанас Капралов подчерта: „Една дълга сага приключи. От 1999 г. тази къща премина в частни ръце и българската културна общественост се бореше тя да се върне там, където й е мястото, за да се успокои духът на Яворов... Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова и на доц. д-р Тодор Чобанов, които направиха всичко възможно за тази промяна. Това беше моя мисия от първия ден, когато встъпих в длъжност като директор. Къщата ще бъде ремонтирана, ще имаме документална зала и зала за творчески вечери”.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева определи този ден като голям празник: „Домът на Яворов е сакрално място, носещо особен дух, с което ние се чувстваме повече българи, повече заедно. Този двор ще се окаже тесен за вас и за вашата съпричастност. Сигурна съм, че вие, като следовници на Яворов, хора на изкуството, ще бъдете мисионери на миналото, настоящето и на бъдещето.

Това предаване на къщата нямаше да бъде възможно, ако хората в институциите – правителството и общината, не вярваха, че това е мисия, отговорност, дълг”. В заключение доц. д-р Чобанов се обърна към присъстващите с думите: „Скъпи творци, адепти на словото и достойни наследници на гениалния поет! Днес отваряме нова, щастлива глава в историята на най-истинската ни същност като европейци и софиянци. Като историк мога да кажа, че ние изпълнихме своя дълг към Яворов и към бъдещите поколения, които тепърва ще откриват неговите пътеки... Ние гарантираме на всички българи, че това място да бъде музей. Това е несъмнен успех за българската култура и история! Благодаря на историка Георги Попов. Благодаря на г-жа Фандъкова, която взе окончателното решение за откупуването на къщата. Гарантирам, че след ремонта в това свято място ще разцъфти още по-богат културен живот!”

Последва музикално-поетичен рецитал, в който се включиха видни български поети, актьорът Мирослав Стоилов и вокална формация „Светоглас”. Звучаха стихове на Яворов, както и творби, кореспондиращи с творчеството му, написани и прочетени от Георги Константинов, Недялко Йорданов, Бойко Ламбовски, Виолета Христова, Анжела Димчева.

В събитието се включи писателката Здравка Евтимова – председател на Българския П.ЕН.-център: „Яворов изкова най-късия път между човешките сърца! Затова съм много щастлива, че ще мога да довеждам тук световни творци, защото Яворов е достоен за всяка световна литература. Той е нашата светлина – вчера днес и утре...”.

Атанас Капралов благодари и на досегашния собственик Васил Панчев, който през последните години прояви разбиране, ремонтира фасадата на къщата и си партнираше успешно с Националния литературен музей, за да бъде музеят на Яворов отворен за посещение. „Щастлив съм, че успяхме заедно да превърнем една конюнктура във всеобща културна кауза” – каза Васил Панчев. На събитието присъстваха още известни български писатели, както и Любомир Ковачев – зам.- кмет на район „Средец”.

Коментари

Задължително поле