Къщата на генерал Луков е заградена от жандармерия

С жълта полицейска лента е запечатана къщата на генерал Христо Луков в София на ул. "Тракия" в близост до бул. "Дондуков" в очакване на Луковмарш, съобщи Канал 3. Цял микробус жандармеристи е паркиран пред нея, като само единият тротоар е свободен за преминаване.

В района от Първа английска гимназия са паркирани още два микробуса, а жандармеристи стоят през 40 м на двата противоположни тротоара на "Дондуков" в района.

Засилено полицейско присъствие има по цялото протежение на централния софийски булевард - от бившия Партиен дом до пресечката с ул. "Тракия", където е домът и паметната плоча на убития от комунисти на 13 февруари 1943 г. запасен генерал.

Десетки националисти се събраха в центъра на София, за да почетат паметта на ген. Христо Луков. т.нар Луковмарш традиционно предизвиква остри полемики, защото освен герой от Първата световна война, убитият от комунисти генерал е обвиняван в антисемитизъм и прокарване на идеите на Третия Райх у нас, предаде БТВ.

Сред участниците традиционно има облечени в униформи крайно десни активисти с факли в ръце.

Тази година в шествието се включиха националисти от Германия, Швеция, Чехия и Естония.

По-рано през деня антифашисти, леви активисти и правозащитници проведоха контрашествие под надслов „Без нацисти по улиците ни!”.

Коментари

Задължително поле