Къща от неолита вдигат в „Слатина“

При разкопките откриха уникални магически ровове

В София деца учат занаяти на 8000 години близо до най-големия дом в праисторическа Европа

Догодина започва реализацията на първия етап от следващия археологически парк на София, който ще е в 8000-годишното Слатинско неолитно селище. В момента Общината обмисля как да изглежда той. Проф. Васил Николов, който води разкопките на селището, обясни пред “Труд”, че има идея там да бъде възстановена къща от неолита, в която посетителите да влизат. Става въпрос за най-голямата къща в праисторическа Европа от 117 кв. м., открита през 1985 г.

Преди 2 г., обаче археолозите попадат на друга постройка в селището, която е 147 кв. м. “Тя е леко дъговидна, защото следва рововете, върху които лежи, за първи път виждам такава къща в праисторията”, каза проф. Николов. След това е открита още една къща, която е около 300 кв. м., което е невероятно за прехода 7-6 хилядолетие. Това е 10 пъти по-голяма площ от тази на тогавашните постройки в Тракия, които обикновено са били между 30 кв. м. и 50 кв. м.

Начинът на изграждане на къщите показва сложно и иновативно мислене. Идвайки от средна Азия, заселниците е трябвало да се съобразят с климата на Софийското поле. Постройките са били толкова големи, за да живеят в тях цели семейства и да се защитават. В тях са били зърнохранилищата и всички други видове помещения, без тези за животните.

Тази година в селището са проучени три успоредни рова. Те не са били отбранителни и физически, а магически защитни съоръжения. Отделяли са в съзнанието на обитателите техния подреден космос вътре в селището от хаоса навън. Там са извършвани обреди. Такива ровове има и на друго място в Югоизточна Европа, но това което го няма другаде, е че в два от тях има дървени стени, чиято функция още не е изяснена.

Проф. Николов има и идеята в археологическия парк да се показват филми и древността да оживява чрез ателиета, в които деца да изучават занаяти от преди хилядолетия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България