Къщи край Смолян са застрашени от срутване заради свлачища

Комисия от община Баните днес ще направи оглед за нанесените щети в след обилната градушка, която вчера унищожи напълно селскостопанската продукция в няколко села на смолянската община.

Две къщи са застрашени от активизирали се свлачища в село Давидково, вследствие на пороя.

"Засегнати са Давидково, Треве и Гълъбово, разчистихме пътищата, които бяха затворени: Давидково - Стърница, вторичните мрежи в Давидково и Гълъбово. За две къщи има риск и голяма опасност, след като свлачището пое по неговия път, така че от днеска ще опитаме да приложим укрепителни мероприятия. Опасно е положението и в Гълъбово. Има унищожена на сто процента селскостопанска продукция", заяви кметът на община Баните Милен Белчев пред БНР.

Най-засегнати от пороя и градушката са къщите на семейство Делиеви и баба Станка след голямо активизирано свлачище, каза кметът на Давидково Севда Чолакова.

"Те са на една улица, която пътят води за село Стърница, в края на Давидково. Живеят едно семейство и една самотна жена. Между двете къщи е свлачището. Голям късмет е, че не е повлякло една от двете къщи. Три ореха са изкоренени. Единият от тях е заклещен в едната къща. Изкоренени са няколко овошки. Семейството са си нацепили дърва, но ги е повлякла калната маса“.

Чолакова заяви, че на този етап все още не може да се прецени дали ще се наложи евакуация.

„Днес пак ще направим оглед. Достъпът до самотната жена откъм улицата е прекъснат. Добре, че има пътечка от другата страна на имота. Видяхме жената, беше много стресирана. Другото семейство също. Приземният им етаж е пълен с вода".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България