Кьолнската катедрала била най-високата сграда в света

Кьолнската катедрала преди пандемията е посещавана от средно 70 000 души дневно.

В златен ковчег се пазят мощите на тримата влъхви

Строена е над 200 години и е единствената пощадени от бомбите през Втората световна война в града 

Божият храм е под егидата на ЮНЕСКО

Каре: Да отидеш в Кьолн и да не посетиш местната катедрала е същото толкова нелепо, колкото и да отидеш в Рим и да не зърнеш поне за миг папата. Божият дом, който е строен в продължение на над 200 години е най-известната катедрала в Германия. Намира се до гарата в Кьолн и е лесно достъпна, а посещението й е напълно безплатно. 

Катедралата „Свети Петър и Света Мария“ не само впечатлява с архитектурата си, но е и свята за вярващите християни, защото в нея се пазят мощите на тримата влъхви – мъдреците, които последвали звездната светлина, за да се поклонят първи пред Спасителя Исус Христос.

Със 157-те си метра катедралата буквално се извисява над околното пространство и предизвиква у поклонниците смирение. За четири години, в периода от 1880 г. до 1884 г., Кьолнската катедрала е най-високата сграда в света, а днес втората по височина църква в Германия след тази в Улм. Храмът е под егидата на ЮНЕСКО и е част от световното културно наследство. Интересът към нея е толкова голям от страна на вярващи и туристи, че всеки ден преди пандемията от Ковид-19 е посещавана от средно 70 000 души.

Формалната причина за построяване на катедралата са имено мощите на тримата влъхви. Те били донесени в Кьолн през 1164 г. от кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел. Той ги получил от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано. И за бъдат светините на подходящо място започнало строителството на Кьолнската катедрала. Тя е издигната е на мястото на каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която от своя страна се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през Средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената римска империя и това си личи и в мащабите на строителството. За да се освободи мястото за катедралата за съжаление са пожертвани по-стари постройки като хранилище за зърно, християнски сгради, баптистерий.

Мощите на тримата влъхви се пазят в катедралата, а храмът е построен именно, за да ги съхранява.

Мощите на влъхвите днес се съхраняват в централното пространство на катедралата върху олтар от черен мрамор в позлатен саркофаг, изработен през 12 век. Подът на помещението е украсен с невероятни мозайки, една от които е на Света София, която държи в ръцете си едноименната църква в Истанбул. Вътрешната височина на сградата е 43 метра, а дължината на катедралата 144 метра. До кулите и 11-те камбани, поставени на тях, водят 509 каменни стъпала.
По време на Втората световна война катедралата е ударена от 14 попадения при бомбардировките, но в край сметка е единствената оцеляла сграда в опустошения от въздушните удари Кьолн. Говори се, че била пощадена от съюзниците, защото двете й високи кули всъщност се ползвали за навигация от пилотите.

Витражът на германския художник Герхард Рихтер е създаден през 2007 г.

Ако искате наистина да се потопите в историята на катедралата можете да наемете гид. По време на беседата със сигурност ще ви разкажат за един от витражите, които прилича на размазани пиксели повече отколкото на рисунка в религиозен храм. Всъщност витражът с големина 113 кв. м е част от катедралата от 2007 г. и е дело на германския художник Герхард Рихтер. Състои се от 11 500 идентични по размер парчета от цветно стъкло, като част от тях са огледални.
Кьолнската катедрала е известна и със своите камбани. Най-голямата от тях е „Камбаната на Св. Петър“ наричана още „дебелият Петър“ заради теглото си от 24 тона. Звънът й е много впечатляващ, но за съжаление можете да го чуете само на големи религиозни празници като Коледа и Великден. Общата площ на прозорците на катедралата е 10 000 кв. м.

Можете да я посетите от понеделник до петък от 10 до 17 часа, а в събота – от 13 до 16 часа. Кулата е отворена за посетители от 9 до 17 часа, а съкровищницата – от 10 до 18 часа. По време на църковните меси не се допускат туристи. Цената за организирания тур на катедралата е 10 евро за възрастен и 8 евро за деца и студенти. Обиколката на покривите на катедралата струва 20 евро на човек, а продължителността около 90 минути. Резервацията задължително се прави предварително онлайн и се допускат само навършили 16 години.

Реновациите и продължават и днес

Ако я завършат ще дойде краят на света

Официално я открива император Вилхелм I

Катедралата е открита официално 632 години, след като е положен първият камък от строежа.

Строителството на катедралата започва през далечната 1248 г. и се счита за окончателно завършена през 1437 г., като между 1842 г. и 1880 г. отново се строи въз основа на първоначалния дизайн на катедралата от оцелелите средновековни планове и чертежи, но като се използват по-съвременни строителни техники, включително железни покривни подпори.

Корабната част е завършена и са добавени кулите. Камбаните са монтирани през 1870 г. Завършването на строителството на най-голямата катедрала в Германия се отпразнува като национално събитие на 14 август 1880 г. – 632 години след като е започнало. На тържеството присъства и император Вилхелм I. 

И днес местните в Кьолн обаче твърдят, че катедралата не е окончателно завършена, тъй като постоянно части от нея се ремонтират. Още повече, че според местно поверие ако строителството бъде окончателно прекратено, светът ще е спре своето съществуване. И за да не причинят гибелта на планетата местните просто реновират катедралата като че ли до безкрай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм