Монтана е пред грипна епидемия

Градският транспорт в София се движи нормално, трасетата са обработени срещу заледявания

Владимир Чуков: Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на влиянието

Дейвид Макалистър: България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името

МРРБ дава 4,1 млн. лв. за общи устройствени планове на общините

БЛС: Личните лекари нямат техническа готовност да се отчитат с касови бележки през НЗОК

Британец спря Григор Димитров на четвъртфинала в Мелбърн Българският тенисист загуби от Кайл Едмънд в четирисетов мач

Ресторант изгоря в София

МВФ: Петролът ще поскъпва заради намаляването на добивите, договорено от Русия и ОПЕК

Северна Корея ще проведе военен парад преди зимната Олимпиада в Пьончан

Руски изтребители тренираха въздушен бой в стратосферата

Фейсбук: Социалните мрежи могат да са опасни за демокрацията

Започва Световният икономически форум в Давос

Вулкан изригна в японски ски курорт, 15 души са ранени

Тръмп подписа закона за финансиране на правителството Това слага край на 3-дневната финансова блокада

Лаборатория следи за химическо замърсяване в Черно море

Снимка: Уикипедия

Единствената лаборатория за изследване на Морски ресурси и аквакултури, оборудвана със специализирана лабораторна техника у нас, се намира във Варна. В нея се извършват химически анализи на морски и речни ресурси и аквакултури, които се използват като биоиндикатори за химическото замърсяване на Черно море, река Дунав и други сладководни басейни. Освен това в лабораторията се извършва и оценка на безопасността на тези култури като храна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Лабораторията е изградена по проект „Повишен капацитет за оценка и прогнозиране на състоянието на околната среда в морските и вътрешни води“, изпълнен по програма „БГ 02 Интегрирано управление на морските вътрешни води“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, с Програмен оператор МОСВ.

През 2015 г. при едногодишен мониторинг за замърсяването са наблюдавани различни видове морски и сладководни организми, риби и миди като биоиндикатори. Изследвано е има ли химическо замърсяване в Черно море, река Дунав, крайбрежните езера Варненско и Бургаско и яз. Мандра.

С оптико-емисионен спектрометър е установено наличието на елементите арсен, кадмий, хром, мед, желязо, манган, никел, олово, цинк, живак и др. в черноморски и сладководни риби, както и в миди – култивирани и от естествени популации. Изследванията показват, че съдържанието на токсичните елементи в мидите е по-високо от това в рибните видове.

Направени са изследвания и за хлорорганичните замърсители. Резултатите показват, че черноморските видове риба съдържат по-високи нива в сравнение със сладководните видове от крайбрежните езера. При мидите е по-ниско съдържанието на този замърсител в сравнение с черноморските риби.

Резултатите за хлорорганични замърсители и за токсичните елементи са използвани за оценка на безопасността на рибите като храна чрез изчисляване на дневен прием, коефициент на риск (RQ), индекс на опасност (HI) и токсични еквивалентни концентрации (TEQ). Според оценката консумацията на черноморските риби не представлява риск за човешкото здраве, защото съдържанието на вредните елементи и вещества е под максимално допустимите стойности в ЕС.

По проекта е създаден Център за трансфер на знания и иновации, чиято цел е осъществяване на връзка на научните изследвания с бизнеса. Центърът ще подпомага работата на лабораторията и ще реализира програми за обучение на студенти, бизнес потребители и представители на институции.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.