Кола блъсна 62-годишна жена на пешеходна пътека в Търново

Двубоят Димитров – Джокович от Синсинати пряко по MAX Sport 1 и на Live.A1.bg довечера след 23:00 часа

Турската лира поевтиня под 6 лири за долар

Измерват качеството на въздуха заради сигнали за остра миризма в части на София

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Водолаз е леко пострадал при издирването на децата във Варна

Борисов: Над 200 училища в цялата страна се ремонтират основно Едновременно с пътищата, мислим и за поколенията – да бъдат добре образовани, здрави и силни, заяви премиерът

Картини, икони и дърворезба подредиха в изложба възпитаници на „Тревненска школа”

Новинарски издания в САЩ се обединяват срещу медийните атаки на Тръмп

Броят на загиналите при срутването на мост в Генуа достигна 38

Меле в петричката ромска махала прати 6 души в болница, четирима са в ареста

Премиерът Борисов обеща „Хемус” между Буховци и Белокопитово да е готова за година и 2-3 месеца

Прокуратурата образува досъдебно производство за инцидента с падналите в морето деца

Откриха завишени стойности на уран във водата на Харманли

Хванаха дядо да кара нерегистриран автомобил

Лаборатория следи за химическо замърсяване в Черно море

Снимка: Уикипедия

Единствената лаборатория за изследване на Морски ресурси и аквакултури, оборудвана със специализирана лабораторна техника у нас, се намира във Варна. В нея се извършват химически анализи на морски и речни ресурси и аквакултури, които се използват като биоиндикатори за химическото замърсяване на Черно море, река Дунав и други сладководни басейни. Освен това в лабораторията се извършва и оценка на безопасността на тези култури като храна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Лабораторията е изградена по проект „Повишен капацитет за оценка и прогнозиране на състоянието на околната среда в морските и вътрешни води“, изпълнен по програма „БГ 02 Интегрирано управление на морските вътрешни води“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, с Програмен оператор МОСВ.

През 2015 г. при едногодишен мониторинг за замърсяването са наблюдавани различни видове морски и сладководни организми, риби и миди като биоиндикатори. Изследвано е има ли химическо замърсяване в Черно море, река Дунав, крайбрежните езера Варненско и Бургаско и яз. Мандра.

С оптико-емисионен спектрометър е установено наличието на елементите арсен, кадмий, хром, мед, желязо, манган, никел, олово, цинк, живак и др. в черноморски и сладководни риби, както и в миди – култивирани и от естествени популации. Изследванията показват, че съдържанието на токсичните елементи в мидите е по-високо от това в рибните видове.

Направени са изследвания и за хлорорганичните замърсители. Резултатите показват, че черноморските видове риба съдържат по-високи нива в сравнение със сладководните видове от крайбрежните езера. При мидите е по-ниско съдържанието на този замърсител в сравнение с черноморските риби.

Резултатите за хлорорганични замърсители и за токсичните елементи са използвани за оценка на безопасността на рибите като храна чрез изчисляване на дневен прием, коефициент на риск (RQ), индекс на опасност (HI) и токсични еквивалентни концентрации (TEQ). Според оценката консумацията на черноморските риби не представлява риск за човешкото здраве, защото съдържанието на вредните елементи и вещества е под максимално допустимите стойности в ЕС.

По проекта е създаден Център за трансфер на знания и иновации, чиято цел е осъществяване на връзка на научните изследвания с бизнеса. Центърът ще подпомага работата на лабораторията и ще реализира програми за обучение на студенти, бизнес потребители и представители на институции.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.