Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Шакира към испанското правителство: Пуснете децата навън Певицата, съпругът й Жерар Пике и децата им под карантина в Барселона

Пламен Димитров: Прогнозата на КНСБ е безработицата у нас да достигне до 10%

Петър Андронов: До дни обявяват мораториум върху плащането на лихвите и главницата върху кредитите

693 млн. лв. търси хазната от фирми за хазарт Издадени са осем акта на четири фирми

Подписаха договора за новата детска болница (обзор) Изграждането й ще направи лечението на малчуганите по-ефективно

Работодателските организации поискаха оставката на министър Теменужка Петкова

Министър Кирилов: Дерогация може да има при свръхограничения

Лаборатория следи за химическо замърсяване в Черно море

Единствената лаборатория за изследване на Морски ресурси и аквакултури, оборудвана със специализирана лабораторна техника у нас, се намира във Варна. В нея се извършват химически анализи на морски и речни ресурси и аквакултури, които се използват като биоиндикатори за химическото замърсяване на Черно море, река Дунав и други сладководни басейни. Освен това в лабораторията се извършва и оценка на безопасността на тези култури като храна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Лабораторията е изградена по проект „Повишен капацитет за оценка и прогнозиране на състоянието на околната среда в морските и вътрешни води“, изпълнен по програма „БГ 02 Интегрирано управление на морските вътрешни води“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, с Програмен оператор МОСВ.

През 2015 г. при едногодишен мониторинг за замърсяването са наблюдавани различни видове морски и сладководни организми, риби и миди като биоиндикатори. Изследвано е има ли химическо замърсяване в Черно море, река Дунав, крайбрежните езера Варненско и Бургаско и яз. Мандра.

С оптико-емисионен спектрометър е установено наличието на елементите арсен, кадмий, хром, мед, желязо, манган, никел, олово, цинк, живак и др. в черноморски и сладководни риби, както и в миди – култивирани и от естествени популации. Изследванията показват, че съдържанието на токсичните елементи в мидите е по-високо от това в рибните видове.

Направени са изследвания и за хлорорганичните замърсители. Резултатите показват, че черноморските видове риба съдържат по-високи нива в сравнение със сладководните видове от крайбрежните езера. При мидите е по-ниско съдържанието на този замърсител в сравнение с черноморските риби.

Резултатите за хлорорганични замърсители и за токсичните елементи са използвани за оценка на безопасността на рибите като храна чрез изчисляване на дневен прием, коефициент на риск (RQ), индекс на опасност (HI) и токсични еквивалентни концентрации (TEQ). Според оценката консумацията на черноморските риби не представлява риск за човешкото здраве, защото съдържанието на вредните елементи и вещества е под максимално допустимите стойности в ЕС.

По проекта е създаден Център за трансфер на знания и иновации, чиято цел е осъществяване на връзка на научните изследвания с бизнеса. Центърът ще подпомага работата на лабораторията и ще реализира програми за обучение на студенти, бизнес потребители и представители на институции.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.