Лавини паднаха в Петрохан, но ги разчистиха

Осем лавини паднаха през нощта срещу петък в прохода Петрохан и затвориха пътя през планината. Два роторни снегорина разчистиха до обед шосето и възстановиха трафика. Всички пътища в областта са проходими, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров. Бялата покривка в Северозападния Балкан вече надхвърля половин метър.

Монтана сняг пътища

Снеговалежът прекъсна още през нощта електрозахранването в част от селата в общините Берковица, Георги Дамяново и Бойчиновци. Екипи на ЧЕЗ обаче се заеха с отстраняването на повредите и до следобед в петък в в повечето населени места лампите светнаха. В равнинната част на региона снежната покривка е по малка – около 25 см, издулият се вятър обаче може да причини навявания и да създаде нови проблеми, безпокоят се от местните управи.

Движението на ТИР-ове в област Монтана е забранено, полиция и жандармерия контролират автотрафика и спират тежкотоварните камиони. Заради дълбокия сняг в планината и набезите на вълци част от дивеча търси спасение при хората, разказаха ловци. Миналата нощ сърна, подгонена от хищници, е влязла в село Дълги дел, а шофьор се е разминал с глиган на пътя край село Говежда. Ловните дружинки в Монтанско се готвят в събота и неделя да изнесат храна за притиснатите от снеговете диви птици и животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България