Лавинна опасност в Пирин, Рила и Витоша

Метеорологичната обстановка се влошава

Падат нови 30 см тежък мокър сняг, иде ураганен вятър

Дори горите не са място за каране сега

Увеличава се опасността лавини да се откъснат от склоновете на Пирин, Рила и Витоша в следващите дни. Обстановката се влошава, като се очакват интензивни валежи от тежък, мокър сняг, който да увеличи покривката с 20-30 см. Ще духа ураганен вятър. Това предупреди пред “Труд” метеорологът Петър Янков във връзка с фаталния инцидент от неделя, когато 18-годишният национален състезател по фрийрайд Борислав Гарибов загина, пометен от лавина в Бъндеришките улеи под връх Тодорка.

За цялата страна днес е обявен жълт код за опасно време за обилен сняг и поледици. “Отново се създават условия в средата на седмицата и до края на следващата за лавинна опасност по планините - освен Рила, Пирин, но и Витоша. Под Черни връх също има участъци, по които карат фрийрайдъри”, обясни Янков.

По думите му при топъл януари се получават такива ситуации с опасност от лавини и инциденти. “По-скоро януари се държи като март. С много динамично време - след тези ниски температури, се получи рязко затопляне, сега от средата на седмицата отново ще паднат температурите, а в края на месеца рязко отново ще се повишат”, прогнозира Янков.

От Българската лавинна асоциация допълват в бюлетина си, че ще продължат да се формират снежни дъски от навят сняг на различни изложения. “Ситуацията е изключително сложна и дори в горите, потенциалът за лавини в стръмни участъци, предизвикани от човешко натоварване, е голям. Планината няма да си отиде, сега е време да се изчакат по-добри условия”, зоват те.

Междувременно голямата лавина Палашица, която е най-опасната в Пирин, тази сутринт бе свалена с оръдията на Национален парк “Пирин”.

Спасителите го откриват след 10 минути

Стихията, помела Бобо, била поне километър

Планът бил да се кара по билото

Бобо е бил един от най-талантливите ни състезатели.

Лавината, която в неделя отне живота на 18-годишния Борислав, е била от порядъка на километър. Фронтът на откъснатата снежна маса е бил 150 метра, а дебелината е била 50-120 см. Има ситуации, в които просто няма шанс да оцелее човек, обясни директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.
До момчето спасителите стигат за 10 минути, но само за да констатират смъртта му. Националният състезател по фрийрайд е бил напълно екипиран за подобни ситуации. 18-годишният скиор обаче не е имал никакъв шанс, тъй като от силата на снежната маса е била разкъсана еърбег раницата му, която е трябвало да го задържи на гребена на лавината.

Проработил е и т. н. “пипс” - уредът, който подава сигнал, за да може затрупаният скиор да бъде бързо открит. Макар момчето да е извадено много бързо, травмите му са били много тежки.

Най-вероятно Бобо е загинал от удар в дърво, а не от задушаване от снега, предположи Владимир Каролев. Икономистът лично познавал младеж. а Последно го видял на същия ден на Шилигарника.

“Бобо е бил с треньора си, изключително опитен, планът е бил да се кара по билото. Защо са минали по улея, никога няма да разберем”, каза той.

Още от съвсем малък Бoбо трупа участия и подиуми във всички фрирайд състезания и събития у нас. Последните три зими записва и първите си международни изяви във Fieberbunn, Австрия. Паралелно печели 2 старта от фрирайд състезания в България и доказва, че е един от най-талантливите ни състезатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България