Лавров: Едностранните стъпки на САЩ оказват значително отрицателно въздействие върху положението в Близкия Изток

Министърът на външните работи Сергей Лавров оцени мирния план на САЩ за Близкия Изток, предава TACC.

"Сделката от века", насърчавана от Съединените щати в Близкия изток, може да включва "съмнителен обмен" на територии, които не съответстват на основите на този процес, признати от международната общност. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за кувейтската информационна агенция KUNA.

"Едностранните стъпки на Съединените щати оказват значително отрицателно въздействие върху положението в Близкия изток. Американският президент Доналд Тръмп обеща да положи всички усилия за разрешаване на палестино-израелския конфликт. "Ние приветствахме тези добри намерения предимно в рамките на формата Русия, Съединените щати, ООН и ЕС,” каза Лавров, „Така наречената Четворка“.

Той припомни, че след поредица от срещи на Четворката на ниво специални представители във Вашингтон "САЩ поеха откровен курс за прилагане на едностранни схеми само с тяхно посредничество".

"През последните две години чухме, че скоро ще бъде обявена нова инициатива в Близкия изток - така наречената „сделка на века“, за която се предполага, че би трябвало да доведе до мир между арабите и Израел. Неговото обнародване отново бе отложено до създаването на ново израелско правителство. Ако вярваме на циркулиращата информация, става дума за съмнителен обмен на територии, които противоречат на международно признатата база на уреждането на близкоизточния конфликт“, каза руският външен министър.

Според него допустимостта на подобна сделка за палестинците изглежда под въпрос.

"Убедени сме, че за да се намали напрежението в региона и да се възстанови един смислен процес на палестино-израелско уреждане на базат на общоприета международна правна основа, са необходими общи усилия от цялата международна общност, за да започнат преки преговори между страните в конфликта", подчерта Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток