Лавров: Залагаме, че ще спасим иранското ядрено споразумение

Русия заяви, че залага на съхраняването на иранското ядрено споразумение, ако САЩ се върнат в него, като същевременно обвини ЕС, че застрашава преговорите със санкциите си срещу Иран заради нарушения на човешки права, предава Франс прес.

"Залагаме на това, че ще запазим споразумението и че Вашингтон най-после ще възобнови пълното прилагане на съответната резолюция на ООН", заяви руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Техеран.

Той отново призова САЩ да отменят санкциите, които наложиха на Иран след излизането си от споразумението при управлението на предишния президент Доналд Тръмп.

Шефът на руската дипломация остро разкритикува ЕС, който според него застрашава усилията по съхраняване на споразумение с вчерашното обявяване на санкции срещу осем представители на иранските сили за сигурност за ролята им в потушаването на протестите от ноември 2019 г.

"В ЕС за жалост няма никаква координация, дясната ръка не знае какво прави лявата. Ако това решение е било взето нарочно насред преговорите във Виена за спасяването на споразумението, това вече не е жалко, а е грешка, която би била по-лоша от престъпление", заяви Лавров.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия