Лавров: Западът създава екзистенциална заплаха за Русия

Западът с действията си създава екзистенциална заплаха за Русия, която ще се защитава с всички налични средства. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник Lenta.ru.

„След започването на специална военна операция САЩ и други страни от НАТО и ЕС рязко активизираха хибридната война срещу Русия, която започнаха още през 2014 г. Агресивните стъпки на неприятелските държави създават екзистенциална заплаха за Русия. Има В това няма съмнение. Тяхното право на свободна и суверенна Ще трябва да защитаваме развитието с всички налични средства", подчерта Лавров.

„Нашата позиция не е претърпяла фундаментални промени. Ние сме отворени за диалог, но ще се ръководим от легитимните си интереси и ще съобразяваме подходите за евентуално уреждане на ситуацията на място. Що се отнася до нашата визия за уреждането, още преди началото на специалната военна операция, ние ясно очертахме нейните задачи“, каза още Лавров.

Той припомни, че сред задачите на спецоперацията са защитата на населението на Донбас, демилитаризацията и денацификацията на Украйна, премахването на заплахите за сигурността, които идват от територията на тази страна.

Според Лавров, по време на преговорите между Москва и Киев, които се проведоха по инициатива на украинската страна през февруари-април 2022 г., „е постигнато разбирателство Украйна да се върне към неутрален извънблоков статут, да откаже да се присъедини към НАТО, потвърди неядрения си статут“.

„Освен това трябва да се признаят нови териториални реалности, свързани със свободното изразяване на волята на жителите на народните републики на Донбас, Херсонска и Запорожка област в полза на политическо единство с Русия. Киевските власти трябва да осигурят правата на руско- говорещи граждани и национални малцинства в Украйна, включително официалния статут на руския език", добави Лавров.

Лавров припомни безрезултатната международна среща за Украйна, организирана от западните страни на 24 юни в Копенхаген без участието на Руската федерация.

„Що се отнася до срещата в Копенхаген, нейната основна цел беше да убеди представителите на глобалния Юг поне донякъде да подкрепят „формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски, което е абсолютно неприемливо и необещаващо, което ние открито кажете на нашите партньори от Азия, Африка и Латинска Америка“, допълни Лавров.

"Тъй като конфликтът, вкоренен в преврата в Украйна през 2014 г., има геополитическо измерение, въпросът за гарантиране на сигурността на Русия по нашите западни граници също ще трябва да бъде решен. Нека ви напомня, че това беше целта на инициативата, издигната от Владимир Путин декември 2021 г. Тогава Западът, в лицето на САЩ и НАТО, арогантно го отхвърли“, заяви Лавров.

По-рано, след резултатите от срещата в Копенхаген, германският телевизионен канал ARD, позовавайки се на свои източници, съобщи, че официални преговори за разрешаване на конфликта в Украйна може да се проведат още през юли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след резултатите от първия ден на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 юли, заяви, че страните-членки на блока са предприели „три стъпки към Украйна“: решено е да не се изисква Украйна да изпълнява Беше одобрен План за действие за членство в НАТО, многогодишна програма за военна помощ на Киев и беше одобрено създаването на Съвет Украйна-НАТО. Както отбеляза Столтенберг, Алиансът възнамерява да гарантира, че след края на конфликта Украйна има ефективни споразумения в областта на сигурността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия