Лавров: Иран и Ливан не искат да се намесват в палестинско-израелския конфликт

Иран и Ливан не искат да бъдат въвлечени по никакъв начин в палестинско-израелския конфликт. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за RT.

„Вярвам, че нито Иран, нито Ливан искат никакво участие в тази криза“, каза министърът.

„Възможно е желанието на Съединените щати палестинско-израелският конфликт да излезе извън рамките на региона. Струва ми се, че хората, които разработват подобни сценарии, всъщност искат да провокират още по-голяма криза. Може би това е, което искат американците", коментира още Лавров.

„Всичко, което идва от Русия, се възприема като враждебен акт, като враждебна инициатива. Но по същество, на практика, Вашингтон не иска да връзва ръцете на Израел", добави Лавров.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци на Хамас от ивицата Газа в Израел на 7 октомври, което беше придружено от убийството на жители на израелските гранични села и залавянето на повече от 200 заложници, включително деца, жени и възрастните хора. Хамас нарича атаката отговор на израелските действия срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на Газа и започна да отмъщава на анклава, след което започна пълномащабна военна операция там. Удари се нанасят и в определени райони на Ливан и Сирия в отговор на обстрел на израелска територия. Сблъсъци има и на Западния бряг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток