Лавров: Русия няма интерес от разпад на ЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че страната му никога не е имала интерес от разпад на Европейския съюз.

„Никога не сме били заинтересовани в разпада на ЕС. Президентът Владимир Путин многократно е говорил, че Русия иска да вижда ЕС силен, единен и самостоятелен и за мен е удивително да слушам мисли за това, че Русия провежда дейност, насочена срещу ЕС“, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него подобни разсъждения не са само на равнище безотговорни политически заявления. „Неотдавна гледах как по „Евронюз“ бе взето интервю от политолог, който заяви, че Русия има интерес в отслабването на ЕС, като нещо което се разбира от само себе си“, отбеляза министърът. „И „Евронюз“ не показа никаква алтернативна гледна точка“, добави той.

„Искаме ЕС, още веднъж ще подчертая позицията на президента, да бъде силен, единен и самостоятелен. И мнозинството на ЕС, който все пак е представляван от нормални политически сили да не се води от малка група русофоби, които спекулират на принципа на солидарността и заставят ЕС да върви по път, който съвсем не се нрави на повечето страни от ЕС“, подчерта Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия