Лавров: Русия се надява, че след спецоперацията Западът ще спре да "промотира еднополюсен свят"

Русия очаква, че след постигане на целите на руската специална операция в Украйна, Западът ще спре да "промотира еднополюсен свят" и да нарушава принципите на Устава на ООН. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с външния министър на Оман Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусаиди, предава ТАСС.

„Надяваме се и очакваме, че завършването на нашата военна операция, след постигане на всички цели, ще помогне за спиране на опитите на Запада да подкопае международното право, да игнорира и грубо нарушава принципите на Устава на ООН, включително принципа на суверенното равенство на държавите и ще принуди Запада да спре насърчаването на така наречения еднополюсен свят под господството на Съединените щати и техните съюзници“, допълни още Лавров.

Русия е информирала подробно Оман за развитието на ситуацията около Украйна и за нейното „геополитическо пречупване“, каза Лавров. „Информирахме подробно нашите омански събеседници за развитието на ситуацията в Украйна в контекста на провежданата от Руската федерация специална военна операция и за геополитическото пречупване на тази ситуация.“

Лавров отбеляза също, че Русия е заинтересована всички цивилни да напуснат зоните на специалната операция в Украйна.

„Продължаваме да отваряме хуманитарни коридори, хората продължават да преминават през тях, ние сме заинтересовани да видим всички цивилни да напуснат зоните на руската специална операция“, коментира Лавров.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия