Лавров: Самолетната катастрофа в Иран показва необходимостта от деескалация между Техеран и Вашингтон

Самолетната катастрофа над Техеран е сигнал за необходимостта от деескалация в напрегнатите отношения между САЩ и Иран. Това беше обявено в петък от изпълняващия длъжността външен министър на Русия Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от руската дипломация през 2019 г.

Лавров отбеляза също, че катастрофата на самолета на Международната авиокомпания на Украйна над Техеран е станала поради неволна грешка. "Не искам да оправдавам никого. Това е човешка грешка. Мисля, че всички знаеха, че това е неволно", каза той, отбелязвайки, че Иран призна грешката си. Лавров също изрази увереност, че Техеран ще разгледа всички искове за обезщетение от близките на загиналите при катастрофата.

„Ще ми се този инцидент да не се беше случвал“, отбеляза министърът. „Но американските сили осъществиха безпрецедентна операция, която подкопава международното право“, допълни той, като имаше предвид убийството в американски въздушен удар на иранския генерал Касем Сюлеймани.

„Иран отвърна умерено, предупреди за ударите, които ще нанесе и Ирак, в медиите има информация, че и американците са били предупредени и са взели мерки“, каза още Лавров. Тук той говореше за ответния удар на Техеран, в който бяха ударени две американски бази в Ирак, при което обаче нямаше загинали.

„Има информация, че след тази атака, Иран е очаквал още едн удар от САЩ, не са знаели под каква форма, но близо до въздушните граници на страната е имало най-малко шест изтеребители F-35“, добави той. Руският министър допълни, че тази информация, разбира се, трябва да се провери, както винаги е нужно в такива ситуации.

Коментари

Задължително поле