Лавров: Ситуацията на Балканите изисква повишено внимание от страна на ОССЕ

Ситуацията на Балканите изисква повишено внимание от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, изказвайки се на заседание на първите дипломати на страните-участнички в ОССЕ в Братислава, предава TACC.

„Сложната ситуация на Балканите изисква по-голямо внимание. Присъствието на ОССЕ не трябва да се използва за решаване на проблемите с евроатлантическата интеграция на страните от региона. Всякакви действия в нашата организация, които нарушават резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, са неприемливи. Важно е да се помни, че дейностите на изпълнителната структура на ОССЕ, включително броят на неговите институции трябва да бъде ориентиран към ползата на всички участващи държави. Само на принципите на взаимно уважение и баланс на интересите може да бъде разкрит заложеният, мащабен потенциал на ОССЕ", категоричен бе Лавров.

Москва не счита за подходящо да модернизира Виенския документ от 2011 г. за мерките за изграждане на доверие и сигурност, като се има предвид, че западните страни водят политика на агресивно ограничаване на Русия, добави руският външен министър.

„В ситуация, в която вместо диалог се сблъскваме с агресивно ограничаване на страната ни, не виждаме причина да говорим за модернизиране на Виенския документ от 2011 г.", заяви Лавров.

Министърът отбеляза, че ОССЕ трябва активно да се бори със заплахите от тероризма и наркотрафика. В същото време той обърна внимание на необходимостта от качественото разработване на проект за енергийно сътрудничество и цифрови иновации.

„Потенциалът на ОССЕ е особено търсен за решаване на остри хуманитарни проблеми. Нека ви напомня, че срамният феномен на лица без гражданство продължава в Латвия и Естония. В Украйна руският език, на който говори по-голямата част от населението, е подложен на груба дискриминация... Редица държави грубо нарушават своите задължения за осигуряване на свобода на медиите и равен достъп до информация".

Виенският документ е приет на 30 ноември 2011 г. на пленарното заседание на Форума за сътрудничество в областта на сигурността. Целта му е да намали заплахата от военни конфликти в региона. Участващите държави обменят ежегодно информация за военните сили и основните оръжейни системи, за отбранителното планиране и военните бюджети на страните, припомня ТАСС.

Коментари

Задължително поле