Разкриха група, изпрала 900 000 евро Тарторът е в затвора, задържани са още пет участници

Финансират фирми за участие в „Стройко“ Компаниите могат да получат до 85 на сто от парите, нужни за участие

КПКОНПИ разследва три лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси

Десислава Радева: Държавната измяна дебне отвсякъде

Привикаха по спешност Горанов в парламента

Васил Божков: Не ме издирват, на разположение съм на властите по всяко време

Грипната ваканция опразни 1850 училища в страната От днес почиват и учениците във Видин, Велико Търново, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен

Президентът Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Мис България 2019 се отдаде на почивка в Австрия (СНИМКИ)

Осем служители на Държавната комисия по хазарта са отведени за разпит

Парламентът одобри промените в Закона за хазарта на първо четене

Проф. Мира Кожухарова: Мерките серщу коронавируса са адекватни

Ники Илиев се връща на сцената с „Осъдени души“ Партнира си с Елена Петрова - Фани

Вицепрезидентът Йотова: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Лавров: Ситуацията на Балканите изисква повишено внимание от страна на ОССЕ

Ситуацията на Балканите изисква повишено внимание от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, изказвайки се на заседание на първите дипломати на страните-участнички в ОССЕ в Братислава, предава TACC.

„Сложната ситуация на Балканите изисква по-голямо внимание. Присъствието на ОССЕ не трябва да се използва за решаване на проблемите с евроатлантическата интеграция на страните от региона. Всякакви действия в нашата организация, които нарушават резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, са неприемливи. Важно е да се помни, че дейностите на изпълнителната структура на ОССЕ, включително броят на неговите институции трябва да бъде ориентиран към ползата на всички участващи държави. Само на принципите на взаимно уважение и баланс на интересите може да бъде разкрит заложеният, мащабен потенциал на ОССЕ“, категоричен бе Лавров.

Москва не счита за подходящо да модернизира Виенския документ от 2011 г. за мерките за изграждане на доверие и сигурност, като се има предвид, че западните страни водят политика на агресивно ограничаване на Русия, добави руският външен министър.

„В ситуация, в която вместо диалог се сблъскваме с агресивно ограничаване на страната ни, не виждаме причина да говорим за модернизиране на Виенския документ от 2011 г.“, заяви Лавров.

Министърът отбеляза, че ОССЕ трябва активно да се бори със заплахите от тероризма и наркотрафика. В същото време той обърна внимание на необходимостта от качественото разработване на проект за енергийно сътрудничество и цифрови иновации.

„Потенциалът на ОССЕ е особено търсен за решаване на остри хуманитарни проблеми. Нека ви напомня, че срамният феномен на лица без гражданство продължава в Латвия и Естония. В Украйна руският език, на който говори по-голямата част от населението, е подложен на груба дискриминация… Редица държави грубо нарушават своите задължения за осигуряване на свобода на медиите и равен достъп до информация“.

Виенският документ е приет на 30 ноември 2011 г. на пленарното заседание на Форума за сътрудничество в областта на сигурността. Целта му е да намали заплахата от военни конфликти в региона. Участващите държави обменят ежегодно информация за военните сили и основните оръжейни системи, за отбранителното планиране и военните бюджети на страните, припомня ТАСС.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.