Лазар Влайков: Съвестта ми е чиста, няма да говоря повече

След трагедията във Виноградец общинският съвет в Септември го освободи от поста председател

Кирил Тодорин от ПП ГЕРБ е новият председател на Общинския съвет в Септември, след като досегашният шеф Лазар Николов Влайков хвърли оставка и свика извънредно заседание на местния парламент.

С подадената оставка като председател на ОбС-Септември Лазар Влайков изпълни само частично искането на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, която на 2 септември прекрати членството му в партията, тъй като до момента все още не е внесъл оставка като общински съветник. От ръководството на ПП ГЕРБ обявиха, че оттеглят политическата си подкрепа от Влайков като председател на Общински съвет – Септември и го призоваха да напусне Общинския съвет като подаде заявление за прекратяване на пълномощията му като общински съветник.

Засега обаче Лазар Влайков, чието членство в ГЕРБ според съпартийците му е било прекратявано на 2 пъти, продължава да е част от Общинския съвет в Септември, в който кара вече трети мандат. 44-годишният мъж, с чийто пистолет „Глок” в нощта на 31 август срещу 1 септември смъртоносно бе прострелян собственика на ресторант „Градина” във Виноградец Наско Тонкев, дори участва в четвъртък в гласуването за избора на нов председател и подкрепи доскорошния си съпартиец Кирил Тодорин.

Той събра 12 гласа, докато опонентът муи бивш кмет на Септември Петър Бошев от местна коалиция „Петър Бошев за развитие на Община Септември” получи подкрепата на 7 души, а двама от 21-те старейшини в местния парламент гласуваха „въздържал се”.

„Съвестта ми е чиста, няма да говоря повече за да не преча на разследването”, заяви Лазар Влайков след края на извънредната сесия на Общински съвет – Септември, на която сдаде шефския пост, който заемаше от края на 2014 година. Влайков обясни, че подава оставка, за да не се свързва името му с институцията, която представлява. Той пръв поздрави новия шеф на местния парламент, на когото връчи ключовете за кабинета на четвъртия етаж в сградата на Община Септември.

До този момент срещу Лазар Влайков няма повдигнато обвинение във връзка със смъртта на 47-годишния Наско Тонкев, въпреки че е сигурно, че собственикът на ресторант „Градина” е прострелян именно с неговия законно притежаван пистолет. Засега официалната версия на разследващите е, че 6-годишният племенник на Лазар Влайков – Юри Кирилов Влайков, е произвело фаталния изстрел като е натиснало спусъка на пистолета, в чиято цев е имало патрон.

Малкият Юри вече е разпитан в „Синята стая” в Пазарджик в присъствието на съдия и психолог , но засега показанията му се пазят в тайна от държавното разследване, но най-вероятно детето е потвърдило твърденията на чичо си, след като срещу Лазар Влайков все още няма повдигнато обвинение за убийство, въпреки че роднините на жертвата Наско Тонкев твърдят, че именно той е убил баща и съпруг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право