На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Лампи падали в „Ечемишка“ от години

Полковник Красимир Занев многократно подавал сигнали в АПИ

Лампи и парчета корозирала конструкция от години падат от тавана на тунел “Ечемишка”, разказа пред “Труд” бившият шеф на вече несъществуващото звено “Магистрална полиция” полковник Красимир Занев.

Полковник Красимир Занев
Полковник Красимир Занев

“Докато бях начело на “Магистрална полиция” (от 2002 до 2006 г. – б. а.) многократно информирах ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” за падащи предмети и нередности по всички тунели на автомагистрала “Хемус”. Особено за “Ечемишка”. Имам подадени поне четири-пет писмени сигнала, в които съм уведомявал ведомството за този проблем”, обясни Занев. Той каза, че издавал заповеди към подчинените си да разчистват отломките от пътното платно и да ги изкарват извън тунела.

“Редовно бяха подменяни самите осветителни тела, но конзолите, за които те са захванати, си бяха корозирали. На това никой не обръщаше внимание и сега се стигна до този трагичен инцидент. А за абсолютно всеки случай на паднал предмет сме казвали на АПИ”, посочи полковникът.

Той каза още, че лампите, които се намират в средата на гредите, не са работили. Новите се слагали встрани от тях, като допълнителни. Относно разнопосочните информации за извършвани ремонти Занев обясни, че има монтирани камери, от чиито кадри може да се види кой, кога и какво е правил. Но от поддържащата фирма “Автомагистрали” ЕАД обясниха пред “Труд”, че видеонаблюдение вътре в тунела няма.

В същото време продължава проверката за инцидента, при който загина Елена Горанова, като информация не се оповестява. А служебният регионален министър Спас Попниколов издаде нареждане към АПИ дейностите в лявата тръба на “Ечемишка” да привършат възможно най-бързо, за да се възстанови трафикът. По-късно от МРРБ съобщиха, че това ще се случи до 14 февруари.

“Максимална мобилизация и работа на 24-часов режим е разпоредил министърът на регионалното развитие Спас Попниколов, който се включи лично в последното заседание на комисията в Агенция “Пътна инфраструктура”. Тя бе сформирана в неделя, за да проучи състоянието на авариралото съоръжение и да набележи мерки за пълното му обезопасяване”, съобщиха още от МРРБ.

Оттам допълниха, че сред предложените различни варианти на проектантски решения е било избрано старата осветителна конструкция в тунел “Ечемишка” да бъде демонтирана с цел максимално бързо възстановяване на движението в тръбата за София. Преценено било, че укрепване на съществуващата конструкция би отнело по-дълго време и няма да гарантира 100% безопасност.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да ама парцала бойко няма какво да открадне от лампите, за това акцентираше там където прибира от 50 до 80% парите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.