Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Лапис лазули – Лазурният камък премахва проклятия

Той отдава на своя приносител древните знания и мъдрост, които носи в себе си. Дарява със спокойствие, обективност и себевъзприемане. Предпазва от психически атаки. Засилва проницателността и интелекта, развива мъдростта и лидерските качества. Лапис лазули е най-старият вещерски камък, но се използва само за бяла магия.

Никой няма сила да ви прокълне. Но някои хора имат силата да ви накарат да вярвате, че това е така. Че те могат да подчинят волята ви и да пречупят вярата ви в себе си. И когато попаднете в този капан, може да причините на себе си милион и една беди. Накратко: черната магия, уроките и проклятията действат само, ако вярвате в тях. А един вълшебен камък, наречен лапис лазули, има силата да ви размагьоса от това състояние. Да ви настрои към правилната перспектива на осъзнаване на света и себе си в него. Лазуритът е един от най-най-могъщите минерали, с които маговете и жреците боравят от 7 хиляди години.

Духовното просвещение е основната му „суперсила“. Той ви помага да проникнете надълбоко в съзнанието си, да разберете божественото си предназначение и да стъпите на правилния път в живота. За разлика от другите кристали, лапис лазули не се настройва към вашите вибрации, не поглъща вредни вибрации. Не, той чака, докато вие се настроите на неговите честоти. Едва тогава разгръща невероятните си сили. Лапис лазули ще работи с вас само тогава, когато сте готови за него, казва литотерапевтът и автор на книги за кристалите Адам Баралет.

Лапис лазули е скала, а не минерал, защото е изграден от различни други минерали: най-вече лазурит, пирит, калцит и диопсид. Лазуритът разбужда интуицията, като се свързва с Третото око и епифизата. Дава ни интуитивно познание. Белите жилки в камъка са калцит – те пречистват и премахват нещата, които ви разсейват. Златистите петънца са „златото на глупака“, железният пирит. Пиритът помага да осмислим цялата получена информация и да решим как да постъпим, след като вече имаме достъп до нея.

Името му идва от латинската дума за камък lapis и персийската lazhward по името на място където е добиван в древността – „камък от Лазхвард“. На цвят е от по-бледо до лазурно син, виолетов и много рядко зеленикаво син, като оцветяващият агент в него е сярата. Той е непрозрачен камък с твърдост 5-6 по 10-степенната скала на Моос. Камъкът има „мастна“ лъскавина и дори да е помътнял от дългогодишно носене, лесно може да се преполира. Лапис лазули е чувствителен към силен натиск и високи температури, горещи бани и алкални и киселинни разтвори. Пръстените с лапис лазули следва да се свалят преди започване на домакинската работа.

При качествения камък синият цвят е наситен, плътен и равномерно разпределен с фини златисти люспички – равномерно разпределени включвания от пирит. Най-евтиният лапис лазули струва около долар за карат. Докато за по-хубавия може да ви поискат $100-150/карат. Находища има в Афганистан, също така Чили, Русия, Ангола, Мианма, Канада, Пакистан и САЩ.

Лапис лазули е един от най-фалшифицираните камъни. При това често не е никак лесно да се различи истинският от фалшивия лазурит. Често истински, но по-евтини минерали, като некачествения яспис, белия хаулит, шпинела, содарита или калцита, се боядисват в яркосиньо и се продават, вместо лазурит. Некачественият лазурит също се боядисва, за да го продадат, вместо по-висококачествен. Човек може да попадне и на реконструирано менте – натрошени късчета истински лазурит, които са били слепени, за да изглеждат като цял камък.

 

Драсни и разбери

Истинският лапис ще остави черта върху керемида

Ето няколко начина да се ориентираме дали лазуритът е фалшив.

1. Ако го чукнете в зъбите си и той потраква меко и глухо, значи е пластмаса.

2. За да проверите дали е боядисан, потъркайте го с ацетон, за да видите дали пуска синьо.

3. Вгледайте се за „златото на глупака“ – железния пирит. В лапис лазули почти винаги има малки златисти люспички, които са изненадващо трудни за имитация. Ако са твърде симетрични или перфектно разположени по целия камък, най-вероятно е фалшив.

4. Истинският лапис е с твърдост 5,5 по Моос, което значи, че може да бъде надраскан с нож.

5. Реконструираният лазурит на пипане е малко като мозайка. Не се усеща като цял камък.

6. Ако цветът е равномерен или има твърде тъмни петна, значи е боядисан.

7. Студен е на пипане. Стъклото също е студено, но се сгрява бързо в ръката, докато лазуритът остава студен за известно време.

8. Ако драснете с лазурит по керемида, ще остави синя черта. Това, разбира се, ще унищожи камъка, затова по-добре го занесете в Музея на земята и хората, където имат апаратура и могат да ви го проверят.

9. При разчупване истинският лазурит мирише на сяра.

10. Лазуритът е скъп и обикновено се монтира на злато, платина или сребро.

11. Доверявайте се само на познат или реномиран търговец.

 

Талисман е на Телеца

Носи богатство и късмет на Везни, Стрелец и Козирог

Лазуритът е свързан с Юпитер. Затова най-добрият ден за духовна работа с лапис лазули е четвъртък – денят, за който отговаря планетата. Лазуритът е подходящ за знаците Телец, Везни, Стрелец и Козирог, на които носи благосъстояние, успех в кариерата и житейски късмет. Помага им, когато се налага да предприемат важна положителна промяна в живота си и ги прави по-прозорливи. В древността подарък на зодиакалния знак, изработен от лапис, се смятал за изключително щедър и хубав подарък, знак за най-дълбоко и искрено приятелство.

 

Най-добрият помощник на вещиците

Смесен със стипца ги пазел от огън

Лапис лазули е най-добрият помощник на средновековната вещица. По време на Великата инквизиция набедените във вещерство имали няколко варианта да докажат, че са невинни. Първият бил да се хвърлят в реката: ако изплуват, са вещици, ако се удавят – не са. Вторият бил да се изгорят на кладата. Но между другото инквизиторите използвали и няколко ефикасни начина да изтръгват самопризнания: като измъчват набедените с огън и кипяща вода или пък като се принуждават да стиснат в ръцете си нажежен до червено кръст.

Ето тук идва ролята на лазурита. В старите вещерски книги и палимпсести, посветени на черната магия, има тайна рецепта със стипца и прах от лапис лазули. Ако човек намаже тялото си с тази смес, той става неуязвим за огъня. Но не само по тази причина синият камък винаги е бил високо ценен от вещиците, които го използвали, както за магически, така за лечебни цели. Все пак той е един от скъпоценните камъни върху нагръдника на Аарон, описан в Библията.

 

Пигментът на Ренесанса

Ултрамарин – божествено син и по-скъп от злато

Мантията на Мадоната на художника от ХVІІ век Сасоферато е с ултрамарин. Картината е рисувана ок. 1640-50 г., но синият пигмент и до днес е свеж и наситен. Тя се намира в Националната галерия в Лондон.

От всички древни пигменти ултрамаринът е най-красивият и най-ценният. Стенописи от 500 г. преди Христа са запазили разкошния си син цвят, който е така свеж, сякаш е бил нанесен преди дни, а не преди хиляди години. Употребата краска от стрит лазурит е въпрос на престиж през Европейския ренесанс. Боята с богат наситен син цвят, която добивали от стрит лапис лазули, от XIV до XIX век е най-ценният художнически пигмент и е по-скъпа и от злато, макар в днешно време да има сведения, че в Германия е бил познат още през XI-XII век. Наричали го „ултрамарин“ заради произхода си – „отвъд морето“ или „задморски“. Именно тя прави възможно днес разкриването на фалшификати на известни картини.

Лапис лазули е познат на част от човечеството от повече от 6000 г., но в Европа навлиза едва в началото на ХIV в. Единственият източник на лапис лазули за Европа и Запада е бил от днешната афганистанска провинция Бадахстан. Тази високопланинска област до днес е най-известното находище на качествен лазурит.

Първата известна употреба лазурит като пигмент е в зороастрийските и будистките храмове в Афганистан (VI-VII век). Стенописите край древните статуи на Будите от Бамян, Централен Афганистан, са оцветени с лазурит. (Будите от Бамян бяха взривени с динамит и разрушени от талибаните през март 2001 г. по заповед на лидера им молла Мохамед Омар, който ги обяви за идоли.) В Китай го използват в стенописи след X-XI век, като там символизира императорската власт. Пигментът е употребяван не само там, но и в древна Персия и Индия. Този син на цвят камък е силно обичан от древните народи – от Месопотамия, Египет, Персия и Гърция, та чак до Рим. Всички древни култури са използвали лаписа за украса на статуи. В Египет от стрития на прах лазурит се правели сенки за очи. Златната маска на Тутанкамон е украсена с лапис, а в гробницата му са отрити накити и скарабеи от синия камък. Древните египтяни вярвали, че лапис помага за връзката на човека с боговете. Съответно жреческите одежди се боядисвали с боя на основата на фино стрит лазурит. В месопотамския град Ур търговията с лапис процъфтявала още през четвъртото хилядолетие преди Христа.

Към 1300-ата година по Пътя на коприната, а после и по море, попада в ръцете на венецианските търговци и става най-важният и ценен пигмент в Европейското изкуство. Тъй като е извънредно красив и скъп, с него рисуват робите на Исус Христос и Божията майка.

Цената на ултрамарина е прекалено висока, заради което започва издирването на други находища на полускъпоценния камък. Едва през XIX век обаче са открити залежи в Чилийските Анди и край езерото Байкал в Сибир.

Синтетичен ултрамарин се появява на пазара през 1830 г. под името френски ултрамарин, като Реноар, Ван Гог и Мане използват в платната си него, вместо минералната пудра от лазурит.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС – ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com
тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.