„Левски“ буди смесени чувства

„Левски“ го направи! 26-кратният шампион на България най-накрая успя да премине успешно предварителен кръг в Европа, отстранявайки „Сутиеска“ след 0:0 на реванша в Черна гора и 3:1 в първия мач. По този начин столичният тим прекъсна 7-годишна прокоба. За последно на „Георги Аспарухов“ ликуваха през 2010 година по пътя към групите на Лига Европа, когато елиминираха шведския АИК (2:1). След това опитите бяха все неуспешни - „Спартак“ (Търнава), „Сараево“, „Иртиш“, „Марибор“...

За съжаление на „сините“, положителните аспекти от двата мача с тима от Никшич не бяха в изобилие, въпреки впечатляващият старт на новия сезон. Мисията бе изпълнена, но тимът все още е „зелен“. Призна го и треньорът Николай Митов след мача. За 180 минути срещу четвъртия в Черна гора „Левски“ показа две лица като слабостите излязоха на преден план най-вече при гостуването.

Най-притеснителното бе, че българският отбор не представляваше заплаха за „Сутиеска“ в Никшич и това не трябва да се омаловажава на „Герена“ преди важните сблъсъци с „Хайдук“.

„Сините“ не успяваха да задържат трайно топката, каквато е и философията на треньорския щаб. Липсваше и фантазията в предни позиции, а от това страдаше атаката. Бабатунде Адениджи и Франсис Нар за пореден път доказаха, че нямат качествата за този отбор и е мистерия как продължават да бъдат със статут на твърди титуляри. Класата на Милош Цветкович също буди съмнения, но е рано за изводи след едва 2 мача. Митов обаче трябва да си има едно на ум.

На обратния полюс бяха Иван Горанов, Румен Панайотов и Георги Ангелов. Новите попълнения и кадри на школата бяха олицетворение на типичния левскарски дух – борбеност и всеотдайност до последната минута.

В Никшич на моменти селекцията на Никола Ракойевич дори доминираше, особено през втората част. Този път обаче Фортуна бе на страната на „сините“ за разлика отпреди година, когато тимът заслужаваше да отстрани „Марибор“, но не успя.

И докато героят в първия двубой бе Жуниор Мапуку, сега за приз „Играч на мача“ могат да спорят Божидар Митрев и бранителят Давид Яблонски. Двамата направиха ключови спасявания, за да опазят вратата на тима суха по пътя към Сплит.

Трябва да се отчете и положителното в случая, а то е, че „Левски“ не е допускал гол като гост в Европа вече близо 260 минути. За последно това стана срещу „Иртиш“, когато Улугбек Бакаев се разписа от дузпа в 13-ата минута.

Като обобщение на представянето на „Левски“ срещу „Сутиеска“ трябва да се спомене и още нещо - едва едно полувреме продължи доминацията на българския отбор в двата мача. Това се случи в първия двубой. Именно тогава паднаха и попаденията, след това настана битката. И ако не бяха емблемите на фланелките, трудно можеше да се познае кой е бил 1/4-финалист в турнира на УЕФА и участник в Шампионската лига, и кой все още няма елиминиран съперник в евротурнирите.

Толкова от тези два мача със „Сутиеска“. Следващата спирка е Сплит, а там „Левски“ може единствено да бъде по-силен. Не само заради новите попълнения Жорди Гомес и Нелуц Рошу, но и защото няма какво да губи. А по-паметливите може би помнят, че „синята“ приказката на Станимир Стоилов в Шампионската лига започна с изстрадало отстраняване на грузинския „Сиони“, после настана еуфорията...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ