„Левски“ върна близнаци в родния баскетбол

С привличането на Деян и Калоян Иванови ръководството на „Левски Лукойл“ е убедено, че взимаме не един, а двама лидери – обяви Тодор Стойков, президент на „синия“ клуб. - Не е лесно в днешно време български клуб да се пребори за трансфера на най-добрите наши баскетболисти, които са си изградили име в чужбина.

Шампионът на България хвърли трансферната бомба, като подписа договор с близнаците, които се връщат в първенството на страната след 13-годишна пауза. За последно братята играха за родния си тим „Черно море“ (Варна) през сезон 2005/2006. Това е и последният път, в който двамата се изявяват като съотборници. А в периода 2003/2004 още 17-годишни акостират в „Левски, чийто треньор и тогава е Константин Папазов. Но не изиграват нито един мач, защото продължават кариерата си в Русия.

Контрактът с близнаците и президента Тодор Стойков бе парафиран във Варна, от където тръгва спортната кариера и на тримата.

„И ръководството, и Иванови са обединени от амбицията и желанието за постигането на една обща цел - осъществяване на сериозен пробив в Европа“, се казва в официалното съобщение на клуба.

Калоян е висок 206 см и е носил екипа на 11 чуждестранни отбора. След година в руския „Автодор“ (Саратов), отива в елитния испански „Менорка“, следват „Манреса“, „Севиля“, „Аликанте“. Играл е още в първенствата на Украйна, Италия и Турция, където е до миналата година. В последния тим „Петким“ в южната ни съседка има 33 мача и средно по 15,7 точки, 7,2 борби и 55,6 % успеваемост.

Деян пък е със 1 см по-нисък – 205, обличал е екипа на 15 чуждестранни отбора. Състезавал се е в Русия, Испания, Италия, Хърватия, Литва, екзотичната Венецуела и Турция.

Последният му престой е в италианския „Пистоя“, където в 22 мача има средно по 11,5 точки, 5,8 борби и 58% успеваемост от игра.

След дългия си престой в чужбина Деян и Калоян се утвърждават, като едни от най-добрите европейски играчи на позиции „4”и „5” е съвсем скоро ще направят дебют за „синия“ клуб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт