Германската прокуратура се включи в разследването за стрелбата в Страсбург

Стоичков е почетен гражданин на Стара Загора

Корнелия Нинова бе приета в болница с абцес

Баща, син и двама сервитьори държали наркотици в кофи от сирене

Жертвите на нападението в Страсбург са вече три

Ердоган обяви начало на строителството на наземната част от „Турски поток“

9 години затвор за украинеца, убил бременна жена и мъжа й на АМ „Тракия“

Катастрофа с бежанци в Гърция, трима са мъртви (СНИМКИ)

Министър Каракачанов: Ние сме длъжни да храним Българската армия, приказки за корупция не приемам

Обновиха войнишки паметник в Беброво

Хлябът и месото поскъпват

Джей Ло намекна за сватба с Алекс Родригес

Общинският съвет с декларация в подкрепа на младежка зимна олимпиада в София ДСБ и БСП направиха коалиция "против" документа, който ще бъде гласуван на 20 декември

Индустрията може да получи помощ за компенсиране на разходите за въглеродни емисии

120 фазана бяха пуснати на свобода в Ловния парк в София

Левски гледа театро в Търново, после прави комитет Актьор събра в книги историята на театъра на старата столица

Актьорът направи публично представяне на двете творби.

Популярният актьор Иван Митев от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново събра в две книги свое мащабно проучване на театралната дейност в старопрестолния град. Творбите си той е озаглавил „Театърът наречен „Надежда“ и „Хроники от едно театрално столетие 1870-1970“.

„Опитах се да събера на едно място всичко онова, което е казано и писано за търновския театър. Дори не предполагах какъв невероятен космос е това информационно богатство. Когато се разрових в документите, останах удивен. Стигнах до архиви в Цариград и други градове. Стана ясно, че Търново е едно изключително явление в българската култура , защото много неща са направени за пръв път именно в старата българска столица. Има нещо много интересно в цялостното развитие на културата на града, говорим конкретно за театъра. Защото в много от градовете – Пловдив, София, театралната дейност е създадена от хора, които са дошли отнякъде, учили са в някаква държава и после се завръщат и правят театър. А в болярския град всичко е дело на жители. Така от 147 години от първото театрално представление в града, се развива богата театрална култура и началото е дадено от местните хора. Оказва се, че през 50-те, 60-те години на XIX-ти век Търново е бил сред най-големите градове. Според пътешественици е имало около 35 хиляди човека, които след Освобождението вече намаляват, понеже центърът на България се премества на друго място”, разказва с въодушевление Иван Митев.

Заедно със своя колега Георги Василев и още няколко човека, които им помагали при подготовката на книгите, открили нещо изумително, свързано с началото на театралното дело в старопрестолния град .
„Когато Васил Левски идва в Търново, за да създаде революционен комитет, той гледа представление на търновското читалищно театро. След което взема решение и създава комитета, като по-голямата част от артистите, които са играели в това представление, стават и членове на революционния комитет”, разкрива именитият театрал.

Според Митев невероятното е, че има много странна последователност на драмата. През 1863 г. в болярския град идва Марин Дринов да направи читалище , което се превръща в сериозно културно средище. И младите хора, които се включват в тази инициатива, след това участват във въстанието.

„Във въстанито на Велчо Джамджията, някои от тях са убити, други са избягали за да се спасят. Пет- шест години по-късно техните по-малки братя са всъщност онези момчета, 20-годишните, които създават читалище „Надежда“. За около година и половина то се превръща в читалище – еталон за земите не само в България, но и за Сръбско, и Молдова. Такова самочувствие са добили тези 20-годишни момчета, че са имали „нахалството“ да поръчват костюми, декори, реквизит, перуки и т.н. от Виена, Будапеща, Лондон, Мюнхен…

Той и Георги Василев открили, че ген. Иван Фичев, който е от рода на Колю Фичето , е бил също артист в търновския читалищен театър. На търновска сцена са се изявявали още Коста Паница и Бачо Киро, който е бил от основателите.

„След като в Търново създават театрото и излиза първата премиера на „Позорище Геновева“, Бачо Киро се връща в Бяла черква и създава първият читалищен селски театър”, разкрива Иван Митев.

С него Бачо Киро прави невероятни представления. Тъй като „Геновева“ е разрешена от властите да се играе, той прави в Бяла черква представление, като играе Стоян войвода. И това е много сериозна работа, много революционна! Но за да се заблудят властите, се започва първо действие с Геновева и после преминават директно към същественото. И е имало невероятен ефект! Защото в пиесата „Геновева“, която е „началото на всички начала“, има една сцена, в която графинята казва: „Иди любими мой графе и се бий за свободата на Отечеството“/б.а. немското отечество/! А той й отговаря „Аз отивам и моите братя ме чакат!“- тоест, вижте какъв е бил подтекстът на пиесата. Любопитното е, че когато местният началник на Търново Митьо Сарифа , след като гледа едно представление, прави изявление: „Нашата свърши!“, което ще рече: българите се събудиха! Освен това, тези хора правят големи жестове. Например читалището събира 500 гроша, за да изпрати Стефан Стамболов да иде да учи в чужбина.

Актьорът-изследовател с охота разказва и друга любопитна история. Когато народните избраници се събират в Търново за първото учредително събрание и започват работата върху Търновската конституция, местните театрали играят пиеса на Васил Друмев. Пиесата е поставена пред елита на България, пред народните избраници. И понеже е имало такъв невероятен отзив, представлението продължава да се играе и за гражданите. Те са играели в Конака,а след това и в училищата.

„Има още нещо интересно – когато започват да строят първата театрална сграда в Търново, която е била и първата в България, актьорите играят и събират огромни суми за времето си,и понеже тогава още не е имало банки, са ги криели под кревата в стаята на един от участниците в първите представления. Тези пари са вложени в градежа на сградата. А тя е построена на мястото на турското съдилище, където са съдени и много български поборници и революционери като Стефан Караджа например. Разбрахме още, че на общо събрание градът е вземал решение по обществени казуси. И решават да се построи театрална сграда точно на това място. Защото, както казва Кисимов : „Тук витае духа на много български поборници и тук, в този театър трябва да се играе много емоционално и много геройски”.

Известният търновец се занимава с актьорска дейност от 1968 година, когато все още е бил ученик. Завършил е ВИТИЗ и от 1980 година се изявява професионално на сцената. Изиграл е около 115 роли като първата е била Маргариди от „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников. Митев се е превъплащавал в образите на Фердинанд, на Петручио в „Укротяване на опърничавата“, на Ралски в „Събота 23“ на Стефан Цанев. Играл е Цар Петър във „Величието на Асеневци“, а последната му роля е на Странджата в „Хъшове“ на Иван Вазов. Участва и в моноспектакъла „Покаяние“ за Поп Кръстю и Васил Левски. Иван Митев се е снимал и в 15 филма.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браааааво,, добър труд, полезно, последователно и логично изнасяне на факти…/

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.