Левски изскочи от 3 километра документи

3 километра документи се съхраняват в Държавен архив - Бургас. Точната цифра е 3 километра и 200 метра. Част от тях - дарения, направени в рамките на последните пет години, са представени в изложба.

В романтичното Морско казино архивът, съхранил през годините личните фондове на над 270 видни бургазлии, само преди броени дни открехна съкровищницата си.

Изложбата е посветена на 65-та годишнина от създаването му.

Това, което е най-ценно сред документите, е оригинална снимка на Васил Левски. Предоставена е от родственици на Иван Цанков, областен управител и кмет на Бургас, който заедно с Апостола е бил участник във Втората българска легия в Белград.

Първият кмет на Бургас е Нико Попов

Първият кмет на Бургас е Нико Попов, разказва Данка Георгиева, директор на архива. Той управлява града от 1879 до 1880 година. От този период е запазен и най-старият документ - кратко писмо на гръцки език, в което се казва, че игуменът на манастира “Света Анастасия” на острова край Бургас разрешава на созополски първенец да направи дарение като закупи свещи за обителта.

Около 97 снимки са подарени от 90 годишната Елисавета Цвяткова, дъщеря на Цвятко Стоянов. Подпоручик Стоянов е участник в Първата световна война. Внукът на един от кметовете на Бургас - Атанас Сиреков пък е предоставил документи на своя дядо. Кметуването на Сиреков е продължило от 1936 до 1939 година. В неговия мандат Бургас дръпва сериозно напред като се изграждат водопроводната мрежа и канализацията на улиците. Преди да стане кмет Сиреков, който завършва инженерство в Берлин, заедно със свои съдружници е участвал във фирма за продажба на електроенергия в Малко Търново. Днес на негово име е кръстен площадът пред общината в Бургас.

Фотоапарат, подарен от Леонид Брежнев

Участникът в Отечествената война Иван Петков е дарил медалите си, а от по-ново време, бившият първи секретар на БКП в Бургас- Николай Жишев, е предоставил фотоопарат, подарен му лично от Леонид Брежнев.

Медалите си са предоставили на архива редица спортисти и треньори. Например Коста Ганев, който е преподавал физическо възпитание в университета “Асен Златаров” и е бил треньор на националния отбор по хандбал.

В архива се съхранява изключително ценна книга, съдържаща молитвите, които се четат всеки месец. Тя е на гръцки език и е предоставена от храма “Св.св. Кирил и Методий”.

Сред документите огромен интерес представляват и личните фондове на капитани далечно плаване. Сред тях има много снимки, отразяващи трудовата дейност на траулерите - корабите за улов на риба, с които се славеше години наред риболовния ни флот.

От това време са запазени много мили картички до семействата, тъй като тогава връзката с близките е била много трудна - само с писма и радиограми.

На снимките са запечатани не само риболовните успехи на моряците, но и веселите моменти от плаването - Нептуново кръщене, което се прави, когато се прекосява Екватора и всякакви закачки и шеги, които са им помагали да борят носталгията в шестмесечния курс на борда.

Замръзналото море

Естествено, че без замръзналото море не може. Десетки снимки са предоставени с любопитни и непоказвани досега кадри. Сред тях любопитна е например снимката как група ловци прекосява морето и така, минавайки напряко, набързо се придвижва от местността “Отманлий” до Бургас. Има снимки с автомобили, както и на пързалящи се из залива. Сред снимките, уникални са и тези на духовия оркестър на Георги Шагунов - капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк на нейно величество царица Елеонора.

Интерес представляват и снимките на една обаятелна бургазлийка - Дора Попова. Тя е актриса и през 1928 година заминава за Париж, където танцува в едно от престижните кабарета на френската столица, колежка е с невероятната легенда Жозефин Бейкър.

Това са само част от съкровищата на Държавния архив в Бургас. В изложбата са включени още много документи, които ни връщат към романтичното минало на морския град. Експозицията включва любопитни снимки и документи от дейността на още емблематични бургаски личности - докторите Георги Попкиров и Атанас Недев, областният директор Антон Козаров, както и моменти, запечатали занаятчийството в Каблешково през двадесети век, колоезденето и хандбала в Бургас.

Архивът е създаден през 1952 г. с Указ № 515 на Президиума на Народното събрание и ПМС № 344 от 18.04.1952 г. и за своето 65-годишно съществуване е съхранил личните фондове на много изтъкнати личности, както и много спомени и частични постъпления от личен произход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл