“Левски“ и ЦСКА част от футболния елит на Индия

Едно от най-екзотичните футболни първенства в света – индийското, стартира. И докато предходните години то не представляваше никакъв интерес за родния запалянко, сега тази тенденция е нарушена. Димитър Бербатов вече дебютира за „Карала Бластърс“ пред пълни трибуни, а това бе първи официален мач за нападателя след повече от година и половина пауза. В България мачовете се предават по спортните канали на Мтел.

А индийският елит все повече започва да навява спомени за Първа професионална лига. Причината не е само рекордьорът по голове за националния отбор на България.

През тази кампания в местния шампионат се подвизават други трима познати играчи, преминали през бившата „А“ група. Игралият за кратко в „Левски“ полузащитник Рене Михелич, както и бившият футболист на ЦСКА и „Ботев“ Грегъри Нелсън, сега са съотборници във ФК „Ченай“.

В „Норт Ийст Юнайтед“ бе привлечен бившият играч на ЦСКА - офанзивният полузащитник Марсиньо. Бразилецът дори вкара на „сините“ във вечното дерби през сезон 2013-14, а в последствие премина в руския УФА.

А към тях спокойно като „наш“ може да причислим и братът на някогашния бранител на „Литекс“ Алехандро Сичеро – Габриел от „Делхи Динамо“.

2102

Всички те ще бъдат част от четвъртото издание на Суперлигата, която за пръв път ще бъде съставена от 10 клуба. Форматът на шампионата е взаимстван от САЩ (МЛС), където няма изпадащи и спечелили промоция. Важно е да отговаряш на правилата на федерацията, едно от които е всеки клуб да има поне по един марков играч, каквито са Бербатов за „Керала“ и Роби Кийн за АТК.

А с първия кръг на шампионата влезнаха в сила и някои нови правила. На местните отбори им е позволено да имат до 8 чужденци в отбора, а не както беше досега - 11. На терена пък ще може да има максимум 5 легионери от един отбор, докато в предходната кампания разрешеният брой бе 6.

Но въпреки гръмките имена в Индия мислят и за бъдещето. И докато у нас бе премахнатото правилото за участие на един юноша до 21 години, то в новия дом на Бербатов това не е така. В местната Суперлига всеки клуб е задължен да използва двама индийски футболисти под 23 години.

Интересно е и още едно правило в азиатския шампионат – т.н. „драфт“, наподобяващ на този в НБА.

Отборите избираха това лято измежду 200 индийски играчи, попаднали в списък, а всеки клуб може да вземе до двама играчи над 21 години и трима под въпросната възраст.

Всичко това придава допълнителна екзотичност на първенството на Индия, което този сезон ще внесе разнообразие в програмата на родния запалянко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ