"Левски" с над милион лева задължения към НАП

"Левски" го загази около празниците. Клубът трябва да издължи 1 000 040 хиляди евро до 28 февруари 2019 година, за да не бъде наказан от УЕФА и да може да участва в европейските клубни турнири през следващия сезон.

Ако клубът не е в състояние да докаже до 28 февруари 2019 година, че е платил сумите, определени като просрочени задължения към 30 септември 2018 година, "Левски" ще бъде наказан и няма да има право да участва в европейските клубни турнири на УЕФА през сезон 2019/20 и 2020/21.

Клубът също е глобен в размер на 100 хиляди евро.

Задълженията на "Левски" са в размер на 700 хиляди евро към НАП, 290 хиляди евро към футболисти и 50 хиляди евро към друг клуб.

Бордът за финансов феърплей се състои от две комисии – разследваща и правораздаваща. Разследващият орган е открил скритите задължения на "Левски".

От "Герена" сакатегорични - всичко ще е точно. Изпълнителният директор  Красимир Иванов успокои феновете на "сините", че няма да има никакъв проблем с лицензирането за УЕФА.

"За да не даваме повод за спекулации, искам веднага да изясня този въпрос. Като част от лицензирането на клуба за участие в европейските турнири ние сме подлагани всяко тримесечие на преглед, свързан с отговаряне на критериите за лицензиране. Като част от този процес сме получили предписания за неща, които клубът трябва да свърши в определени срокове. Както заявихме по-рано тази седмица във вторник, ние сме наясно с условията, на които клубът трябва да отговоря и имаме план как да решим поставените задачи в срок до 31 януари 2019 година. Точно, както направихме с уреждането на взаимоотношенията по делото с Дъстли Мюлдер в сряда тази седмица. Изключване на клуба от участие в евротурнирите на база на административни критерии няма да има".

Юристът Георги Градев анализира наказанието от УЕФА.

"Изваждането на "Левски" е само за един сезон в следващите два и е условно, т.е. предмет на плащане на определени дългове до 28.02.2019 година. Ако се плати до 28.02, отборът няма да е аут от Европа. Това е стандартна санкция. Лошото е, че БФС не прилага такава санкция спрямо клубовете у нас, които имат задължения до 30.09. Такъв е случаят с Верея например", обясни авдокатът в своя профил в социалната мрежа.

"Не е станало нещо непоправимо! Лошото е само, че тези 100 000 евро можеха да се дадат за школата и децата, а не като глоба на УЕФА!", допълни той.

Коментари

Задължително поле