Иран обвини Франция, Великобритания и Германия в лъжа за ракетната му програма

Как блондинка моли да й пуснат интернета?

Бус удари трамвай на столичния бул. „Ботевградско шосе”

Мръсен въздух над София и тази сутрин

Д-р Сергей Иванов: Голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано БАБХ закъсня драстично с предупрежденията, смята експертът

Доц. Атанас Мангъров: Инфектиращата доза при салмонела е много висока Внесените 100 тона заразено пилешко месо не са опасни категоричен е експертът

Британски милиардер дари 1 млн. паунда за кампанията на Борис Джонсън

Елица Бонев влезе в супер холивудски сериал

САЩ пращат още 7000 военни в Близкия изток за възпиране на Иран

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на река Йордан

КАТ стартира засилени проверки за студентския празник

Среща Русия-Украйна-ЕС за газа може да се проведе следващата седмица

Найджъл Фарадж: Моята партия създаде Борис Джонсън и той ще победи

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Никулден е

Левът си отива, затягат контрола над банките В чакалнята за еврото до юли 2019 г.

Поемаме четири ангажимента, които трябва да изпълним за година

България влиза в “чакалнята за еврото” (валутния механизъм ERM II) и в банковия съюз на ЕС до юли 2019 г. Вече е направена първата много важна стъпка към замяна на лева с евро, но преди това да стане факт ще бъде затегнат надзорът върху банките. След напрегнато и продължително заседание на министрите на финансите от еврозонта късно в четвъртък беше обявено, че Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България за влизане в ERM II и в банковия съюз. На заседанието участваха министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев. От своя страна България се ангажира незабавно да изпрати официално писмо с искаме да влезем в банковия съюз, който се състои от два елемента – единен надзорен механизъм (ЕНМ) и единен механизъм за преобразуване на банки с проблеми. Тъй като все още не сме въвели еврото, това означава въвеждане на режим на тясно сътрудничество с Европейската централна банка, т.е. прехвърляне на част от надзорните функции към нея.

Писмото, с което България заявява желанието си да влезе в ERM II и банковия съюз е изпратено на 29 юни. С него България заявява намерение да се присъедини към ERM II със съществуващия режим на валутен борд. Посочва се, че България над 20 години поддържа фискална стабилност, държавният дълг е под 25% от БВП и е третият най-нисък в ЕС, а банковата система е стабилна. В писмото се посочва, че очакванията са България да влезе едновременно в ERM II и банковия съюз до юли 2019 г., като наред с това ще кандидатства и за еврозоната. За тази цел България приема да изпълни определени ангажименти:

1. укрепване на банковия надзор чрез тясно сътрудничество с ЕЦБ и Единния механизъм за надзор, което всъщност е механизма за участие в банковия съюз на страни, които още не са членки на еврозоната.

2. разработване на законодателна рамка за кредитополучатели, както се изисква от Управителния съвет на ЕЦБ за всички членки на еврозоната.

3. засилване на надзора върху небанковия финансов сектор чрез а) прилагане на плана за надзор над небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователи), приет от КФН през септември 2017 г .; б) изготвяне на насоки за оценка на активите и пасивите в небанковия финансов сектор; и в) прилагане на система за надзор, базирана на риска.

4. определяне в сътрудничество със Службата за подкрепа на структурната реформа на съществуващите пропуски в законодателната рамката за несъстоятелност и изготвяне на пътна карта с необходимите за предприемане стъпки.

Реформи

Искат мерки срещу корупцията

Призоваваме българските власти да осъществят препоръчаните от Европейската комисия реформи в областта на борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и в съдебната система с оглед на тяхното значение за стабилността на финансова система. Това се посочва в официалното съобщение на Еврогрупата след заседанието. От България се очаква да поеме допълнителни ангажименти в момента на присъединяване към ERM II с цел постигане на висока степен на устойчиво икономическо сближаване до момента на въвеждане на еврото, посочват от Еврогрупата. В рамките на една година от ЕЦБ се очаква да направи цялостна оценка на банките в България. При положителна оценка България ще влезе в ERM II и в Единния механизъм за преструктуриране на банки (включително чрез вноски в Единния фонд за преструктуриране) от датата на влизане в сила на решението на ЕЦБ за тясно сътрудничество.

 

Проф. д-р Стефан Петранов, Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”:

Процесът ще изсветли икономиката ни

02-12Влизането на България в еврозоната ще доведе до изсветляване на българската икономика, коментира проф. д-р Стефан Петранов, ръководител катедра “Икономика” към Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. В следствие на този процес тенденцията на излизане на българската икономика на светло ще се ускори, категоричен е той. “Пътят, по който тръгваме, показва повишаване на доверието към България. Ще изисква редица реформи, които ще се отразят благоприятно върху българската икономика”, допълни проф. Петранов.

 

Проф. Румен Гечев, депутат от БСП:

При 2 лева за 1 евро няма опасност от инфлация

02-gechevНовината е, че няма новина, а само пиар на правителството, коментира за “Труд” проф. Румен Гечев, депутат от БСП. От казаното в Брюксел излиза, че няма решение за еврозоната. Имало е обсъждане и казват, че догодина ще преразгледаме банковата система. Това звучи като “Обади ми се около Коледа да видим какво ще правим”, допълни той. Според Гечев е правилен подходът да влезем едновременно в еврозоната и в банковия съюз. Ще бъде извършен стрес тест на банките ни, но вече от ЕЦБ. Ако като държава вземаме такова решение обаче, е важно да се водят последователни преговори, смята Гечев. “До момента нямаме разчети как ще се отрази еврото върху икономиката ни. Ако влизаме при сегашния курс от приблизително 2 лева – 1 евро, то опасност от инфлация няма. Бих препоръчал писмено споразумение за последното, защото решенията се вземат не от Европейската комисия, а от Европейския съвет в консултации с ЕЦБ”, заяви Румен Гечев.

 

Васил Велев, председател на АИКБ:

Не очакваме поскъпване

02-11Не очакваме инфлация, породена от влизането но България в еврозоната, заяви Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България. “Ще призовем нашите членове за етично поведение, за избягване на спекулации по тази тема и дори да има икономически предпоставки, да има стремеж за нулева инфлация вследствие на присъединяване към еврозоната”, каза още Велев. Той беше категоричен, че България е готова да влезе в еврозоната и трябва да го направи по фиксирания курс към еврото.

По думите му страната ни отговаря на всички технически изисквания, при това много повече от страните, които вече са в еврозоната. Влизането ни в еврозоната ще засили европейската икономика, няма да я отслаби, каквито мнения се чуват, допълни Велев.

Той напомни, че за разлика от всички други страни от ЕС, които не са в еврозоната, единствено България е във валутен борд. Тя е изконсумирала всички пасиви, но ползите от членството в еврозоната предстоят. “Затова като организация на бизнеса и работодателите насърчихме правителството и БНБ да ускорят процеса и да кандидатстват”, поясни Велев.

Българският износ за миналата година е нараснал с 12% и то при този курс на лева към еврото. Това показва, че икономиката ни е конкурентоспособна. За миналата година имаме близо 53 млрд. лв. износ, което отнесено към БВП от малко над 98 млрд. лв. е 53%.

 

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ:

Добре е да има външен поглед върху банките

02-13Едва ли може да се очаква голямо повишаване на цените от влизането ни в еврозоната, коментира за “Труд” Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика. Дотогава обаче ни предстои дълъг път. Първо една година ще мине докато влезем в ERM II, а след това поне две години трябва да сме във валутния механизъм. Ангажиментите, които е поела България за да влезе в ERM II са във финансовия сектор, като най-големият е влизането в банковия съюз. Според Петър Ганев това е нещо положително. Настроенията в България са, че е добре да има външен поглед върху банките, заяви той. А и на практика няма друг път към еврозоната, допълни той. От тук нататък няма да може кандидат за еврозоната да влезе в ERM II, без да е член на банковия съюз.

 

Доц. Петър Чобанов, финансов министър в кабинета Орешарски пред „Труд“:

Доходите и цените ще растат

02-chobanovpИма доста време до влизането ни в еврозоната. Решението за едновременното ни влизане в “чакалнята за еврото” и в банковия съюз създаде своеобразна чакалня преди чакалнята, коментира пред “Труд” доц. Петър Чобанов, финансов министър в кабинета Орешарски. “Предстои проверка от Европейската централна банка, но ние още не знаем колко ще продължи, и е поставен условен срок. В ситуация сме, че трябва да изпълним доста неща, които още не знаем”, допълни той.

Отражението на влизането ни в еврозоната върху цените зависи от много условности, смята Чобанов. “Най-общо – цените и доходите ще нарастват. Сигурно е, че цените ще се качват по пътя на еврозоната, тъй като имаме догонване. Подозираме, че имаме и цели отрасли, в които процесът на ценообразуване не е съвсем пазарен и в тези сегменти може да очакваме покачване. Вносът обаче ще компенсира евентуален вътрешен натиск на цените”, каза Петър Чобанов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Безродните евроатлантици отново подаряват част от българската независимост без допитване до народа.
  Де са шизофреидните плювачи на тошо за 16 република да коментират?

 2. Zasto trjbva na Bulgaria evro nima Shvezia Danija Tshehija sa po slabi ot Bulgaria i ne iskat evro s evroto zaplatite stite a Zenite dvijni Blgarite sa ludi Vishla gabata ze konja polutsava podkovi i tja dignala krak ludost.

 3. АЙ СИКТИР. ПОЕМАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БОГАТИТЕ каза:

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НЕЩО ВАЖНО. “ ПРОСТИТЕ “ АНГЛИЧАНИ ИЗЛИЗАТ. “ УМНИТЕ “ БЪЛГАРИ ВЛИЗАТ. цЯЛАТА РАБОТА Е ЧЕ ЕВРОПЕДАЛИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПОДКУПЯТ И ИЗЛЪЖАТ АНГЛИЧАНИТЕ. НО БЪЛГАРСКИ ПРОДАЖНИЦИ НА КИЛОГРАМ КОЛКОТО ЩЕШ. ЦЯЛАТА ТАЯ РАБОТА В ЕВРОПА ЩЕ ЗАВЪРШИ С ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. БЕЗРОДНИЦИ И ПРОДАЖНИЦИ В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ИМАЛО. ДОКАЗАТЕЛСТВО Е 500 ГОДИШНОТО РОБСТВО.

 4. Много е опасно за скромните и обикновени хора влизането в Еврозоната. Дано Европа да не се съгласява скоро. В самата статия щът нещът се съгласяват че цените ще се Повишават. То сега цените са баснословни да не говорим за тогава когато ще „започнат“ да се повишават. Ще настъпи хаос. Страни като Гърция и Испания преживяха огромно сътресение при вливането си в Еврозоната и те са с много по социална мрежа от бг. В пъти повече грижи за уязвимите хора деца, старци, социално слаби ами в България ще настане гладна смърт, мизерия (ако си мислите че досега сте видяли мизерия ще се учудите докъде може да стигне тя)

 5. Тези против евроть са ПЪЛНИ ИДИОТИ. И са смотани ЧЕРВЕНИ ОТПАДЪЦИ…..

  1. Референдум за приемане на еврото , не може шепа продажници да решават , много европейски държави не го искат , а само ние най умните да се натискаме , някой има повече изгода от колкото целокупния български смирен народ !

  2. Референдум за приемане на еврото , не може шепа продажници да решават , много европейски държави не го искат , а само ние най умните да се натискаме , някой има повече изгода от колкото целокупния български смирен народ !

 6. Има ли някой, който знае в коя „чакалня“ ще чакаме „чакалнята“ за еврото и знае ли, че Италия след тази чакана „чакалня“ за една нощ дочаква 100% повишение на цените? Какво ли ни чака? Каквото и да е то е благоприятно за тунеядците-управляващи със заплати от 4-5-6 хиляди лева. Защо мълчат като пръднали на публично място за „индексация“-осъвременяване на пенсии?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.