Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Британският парламент гласува „План Б“ за Брекзит на 29 януари

„Лев Инс“ стои стабилно на пазара Спекулации и неверни внушения вредят на финансовата стабилност в сектора

Спекулациите и неверните твърдения, че е обсъждано КФН да отнеме лиценза на „Лев Инс”, имат за цел да дестабилизират застрахователния сектор, както и да навредят на имиджа и репутацията на „Лев Инс“. По своята същност тези внушения представляват нелоялна конкуренция срещу лидера на пазара по общо застраховане. В тази връзка е много важно, след фалита на кипърския клон на ЗК „Олимпик”, пазарът да бъде оставен на спокойствие, за да докаже, че е стабилен. За стабилноста красноречиво  и еднозначно говорят годишните баланси, които се заверяват от двама различни одитори, избрани и одобрени от КФН. При всички дружества резултатите от извършените заверки на балансите към края на 2017 г. дават добри резултати.

По повод коментираните проблеми със „Зелена карта”, „Лев Инс” нееднократно е сезирала институционалния орган Национално бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). За съжаление не последва адекватна реакция от тяхна страна, дори напротив, наблюдава се бездействие. За да защитим интересите на застрахованите лица и правата си на българска компания, лидер на застрахователния пазар, бяхме принудени да алармираме компетентните държавни институции – прокуратура, ДАНС, МВР за случващото се. Проблемът е свързан с нерегламентираното изтичане на национален ресурс,  тъй като лавинообразно нарастват обезщетенията, претендирани от чужди застрахователни компании и представители по повод сключените в България застрахователни договори. Това в крайна сметка води до увеличаване цената на застраховката. Допълнителните средства, събрани от застрахователите, се заделят за недоказани щети, претендирани от лица извън територията на Република България.

Въпреки бездействието на НББАЗ, „Лев Инс” чрез собствена система за управление на риска, успя през последните две години да намали своите разходи за застрахователни обезщетения в Италия два пъти, а в Румъния – пет пъти.

Системата на „Зелена карта” предполага постоянно настъпване и предявяване на застрахователни претенции. Има случаи, в които заради некоректно отношение на кореспонденти сме влизали в търговски спорове с тях. В тези случаи може да се стигне до предявяване на гаранционни искове. Най-често спорове са свързани с недоказаност на застрахователното събитие или недоказване на неизвършено плащане. В случай на гаранционно искане се спазват правила за уреждане на претенциите.  След като бъде своевременно заплатено подобно гаранционно искане дружеството може да търси правата си чрез медиация и по съдебен път.

Като пример може да дадем конкретен спор с наш кореспондент, в който претендираната сума беше 2  300 000 евро. Стигна се до арбитраж в Дюселдорф, който постанови намаляване на исканата сума до 350 000 евро. Този пример онагледява сериозния проблем, стоящ пред българските застрахователи, който е свързан с бездействието на компетентния орган – НББАЗ. Към настоящия момент всички гаранционни искания са удовлетворени, а обстоятелствата, при които са възникнали събитията, се проверяват от наши партньори, занимаващи се с разкриване на застрахователни измами.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Тия са най-големите нещастници от Лев инс. Никога не застраховайте никога нищо!

 2. Нападат Лев Инс, защото са първите в бранша. Това е съвсем обичайна родна черта.
  За мен те са един от най-коректните застрахователи.

 3. Те показаха, че им е грижа за хората. Прочетох за доста спасителни акции с хеликоптер.
  Май няма друга застрахователна компания, която да има хеликоптер и да спасява хора.

 4. Аз също съм доволна от тях! Статията е доста обстойна и дава много яснота по темата.

 5. Като бивш служител мога да кажа следното: всичко това с ЗК и затъването не е внушение а реалност. Лев Инс са първи ама по Гражданска, а всеки по интелигентен ще може да събере 2 и 2 . В красивата ни страна която постоянно има птп -та исковете за обезщетения от Г.О. валят и Лев Инс не може да смогне с обезщетенията. Не случайно другите застрахователи държат с по 200/300% по скъпа Г.О. защото тази застраховка е бич за тях и не искат за 200 лева да плащат на 6 наследника по 100 000 лв … Внушения….

 6. Няма как най-големият застраховател в България да фалира просто така. Разбира се, винаги ще се намери някой, който ще иска да провали преуспяващите на пазара…

  1. Кажи ми какво значи преуспяващ застраховател… Защото ако да си преуспяващ по статистика на КФН си в грешка. Имаш ли идея на ден по колко запора им се правят на сметките и как събират на пожар парите от агенти за да могат да дигнат някой друг запор…. И в същото време клиентите чакат над уредения срок което води доголеми лихви и още по сериозно затъване , както и редовното ежемесечно забавяне на заплаттите на служителите и поставяне на диапаОн за получаване на заплата до 15то число. Браво за преуспяването… Служители си плащат коверт за коледен банкет и не плащат бонуси. Не ти пожелавам да преуспяваш така..

 7. Чакам 1200 лв от февруари месец 2018 г. Дано взема нещо преди пирамидата да е рухнала.

  1. Имам приятел, който всяка седмица завежда щети. Ако и ти си от тях нормално да не ти плащат. Такива като теб май това работят и така си изкарват прехраната – искат с 200 или 500 лв. да изкарат 3000 лв.

 8. Аз застраховам всяка година при тях и съм много доволна. Не бих се преместила при друг застраховател. Имам познати, които работят в компанията, заплатите им се изплащат съвсем навреме, това за кувертите също не е вярно.

  1. Не е вярно нали…. 6 години съм бил в тази компания може би съм си мислил, че е Лев Инс а да е Аимеец знам ли. Ако на време е вместо на 5-то на 10-то число добре… Обслужвай си кредитите с толкова точно заплащане.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.