Легализират нулевите часове в училищата

8% от школата в страната все още учат на две смени, половината са в София

Нулевите часове в училищата стават разрешена практика. МОН ще предложи навсякъде, където е възможно, официално програмата да се прави така, че да може втора смяна да приключва до 18.30 ч., обясниха от просветното ведомство пред „Труд“ и уточниха, че целта е по-голяма безопасност за децата.

Досега имаше изискване на здравните власти между смените да има поне 30 минути за почистване и проветряване, затова такива предварителни часове се водеха полулегална практика, обясни пред вестника директорът на 51. СОУ Асен Александров.

По думите на зам.-министър Таня Михайлова идеята децата да тръгват по-рано от училище ще позволи те да не се прибират по тъмно и толкова уморени. Тя коментира, че предпочита нулеви часове, но да няма инциденти като последните, при които деца бяха блъснати от автомобили, докато се прибират след училище.

Оказва се, че едва 8% от всички 2400 училища в страната все още са на двусменен режим. Става въпрос за между 200-300 школа, като половината са в София. "За 1-2% от тях идеята втора смяна да приключва до 18.30 ч., ще сработи, защото някъде имат свободни стаи. Така от 8% ще станат 5-6%", обобщи Александров.

„Тук идеята е да не се страхуват директорите да слагат нулеви часове, защото досега това се правеше полулегално. РИОКОЗ има обструкции, защото трябва да има пауза между смените. Освен това самото понятие нулев час не съществува. Идеята на МОН я възприемам като картбланш това да се прави, за да се приключва по-навреме“, уточни директорът на 51. СОУ.

В най-препълнените училища обаче мярката няма да сработи. „В училище като моето са запълнени и първата, и втората смяна. Дори една паралелка допълнително не може да приемем. Всички стаи по всяко време са ангажирани, въпреки това ние се стараем, винаги когато може, да няма седми час. Същото е положението и в школата, към които традиционно има най-голям интерес в столицата - 73., 32., 119.,18., 133., 7., 6.“, посочи ще той.

Друг препъникамък пред това идеята да се приложи в повече училища са извънкласните дейности, за които се работи да бъдат все повече. Те се провеждат именно в периода между двете смени, което допълнително усложнява графика на препълнените училища.

„В нашето училище имаме 40 клубове по интереси, те са разпредели в 5 дни по 8 клуба. Ако си бил първа смяна, не е удобно да дойдеш на извънкласно занимание в 18.30, защото пак се получава същото нещо – децата ще се прибират късно“, допълни Александров.

Коментари

Задължително поле