Легендарен боец идва за световното по самбо

С ВИП гости ще бъде наситено световното първенство по самбо в „Арена Армеец” (11-13 ноември). Един от най-титулуваните бойци Фьодор Емеляненко също ще бъде сред зрителите. Руската легенда е 4-кратен шампион на планетата по бойно самбо и смесени бойни изкуства (ММА), бивш елитен джудист. Почти 10 години той бе непобеден на тепиха и ринга.

Хегемонията на руснака бе спряна през 2008-а в Санкт Петербург. Пред екзалтираната публика Руската мечка бе детрониран от Благой Иванов-Багата, а след последния съдийски сигнал зрителите затаиха дъх, но големият шампион отдаде своята почит към българина.

„Емеляненко има много добро отношение към страната ни и беше един от първите, които потвърдиха присъствие”, заяви Румен Стоилов, президент на родната федерация по самбо.

За схватките пристигат също депутати от Русия и Република Корея. Гост ще бъде и Асламбек Аслаханов, съветник по сигурността на президента Владимир Путин.

За последно България бе домакин на подобен шампионат преди 8 г. Сега амбициите на националите ни е да спечелят отборната титла. Тимът ни ще бъде с най-добрите си състезатели. Марко Косев ще гони рекордна шеста титла в бойното самбо. В състава е и Мария Оряшкова, трикратна световна и 7-кратна европейска шампионка в спортното самбо.

В навечерието на първенството предстои и конгрес на Международната федерация (ФИАС), но който ще бъдат обсъдени действията за кандидатстване на самбото в програмата на игрите. В края на годината Международният олимпийски комитет ще решава кои спортове да приеме в своето семейство, след като от бойните вече даде зелена светлина на каратето.

За организацията държавата отпуска 150 000 лева. До момента са заявени близо 1000 състезатели и гости от 80 държави.

„Изключително съм благодарен на премиера Бойко Борисов, който съдейства Министерският съвет да ускори гласуването и да получим средствата своевременно”, допълни Стоилов.

Схватките ще бъдат на 3 тепиха. Националите ни изкараха лагер на „Белмекен“ и до шампионата ще се готвят в комплекс „Дианабад” Вход свободен за зрителите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт