Легендата за Распутин още живее сто години след мистериозната му смърт

Животът му е бурен, а смъртта му - брутална: в студена зимна нощ в Санкт Петербург на 30 декември 1916 г. брадатият свят човек и довереник на царското семейство Григорий Распутин става жертва на мистериозен заговор начело с роднини на цар Николай Втори. Скоро след това тялото му е намерено в река Нева с огнестрелни рани и следи от изтезания.

“Предвид неговата близост до властта и странния му начин на живот той си е създал много врагове”, каза историкът Иван Успенски. Дори 100 години след насилствената смърт на Распутин легендата за него продължава да се носи.

Распутин е смятан по-скоро за фигура, олицетворяваща суеверието, отколкото религиозната вяра, и едва ли може да се каже, че е представител на тогавашната Руска православна църква.

На стогодишнината от смъртта му в Петроград, както наричали тогава Санкт Петербург, между Православната църква и руската държава съществува негласна връзка. Религиозната общност се смята за важен поддръжник на вътрешнополитическата система.

Критици говорят за “нечестив съюз” между църква и държава. В законодателството на Русия от 2013 г. съществува мъгляв текст, криминализиращ богохулството. Когато патриарх Кирил, който има около 150 милиона православни последователи, например се среща с папата, както стана през февруари, той провежда църковна дипломация в духа на Кремъл.

Распутин също е бил близък до държавното ръководство. В началото на ХХ век монахът, който често е наричан харизматичен, заминава за Санкт Петербург и придобива влияние в царския двор. Распутин, който е роден на 21 януари 1869 г. в сибирското село Покровское, днес е известен с чудеса, но и с оргиите си.

Сред донякъде шокираното, донякъде забавляващото се с него общество в Санкт Петербург ексцентричният Распутин, който често ходел, облечен в селски дрехи, е бил на почит. Започва да си създава репутация не само на благочестив и свят човек, но и на такъв, който може да пророкува бъдещето и който е в състояние да излекува престолонаследника. След като придобива престиж и политическо влияние, както се твърди, като “доносник на царя” се сдобива и с врагове.

Смъртта му е мистериозна като живота му. Имало ли е пръст в смъртта му британското разузнаване? Има истории за това как Распутин и тогавашната руска царица от германски произход са планирали да сключат примирие между Русия и Германия, което е щяло да бъде заплаха за Великобритания.

Век след смъртта на Распутин в Покровское има музей в памет на най-известния жител на селото. Родната къща на Распутин вече отдавна не съществува, но в съседната сграда, където са живели роднините му, се помещава неговият музей, който е популярен сред туристите от цяла Европа.

“Често е гостувал тук и почти нищо не се е променило от смъртта му през 1916 г.”, каза уредникът Марина Смирнова.

“За жалост не са много личните му вещи, които са запазени, защото Распутин е бил скитник”, заяви тя. Има стол, чиния и огледало, за които се смята, че са автентични, в някои малки стаички има няколко експоната в стъклени витрини. На една от снимките в музея Распутин маха с ръка.

“Винаги съм се интересувала от Распутин и веднага отворих музея след края на комунизма, тъй като по онова време това не беше възможно”, каза Смирнова, която е родом от съседния град Тюмен. “Ние нямаме с какво толкова да привличаме туристи. Други имат Казанова или Дракула, а ние имаме Распутин.”

Един от най-известните посетители на музея, който е на 2000 км източно от Москва, е може би германската поп група “Бони Ем”. Песента “Распутин” я прави популярна в края на 70-те. “Не ни се позволяваше да я пеем на концерти в СССР ”, казва вокалистката Лиз Мичъл.

(Превод БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи