Легенда на шорттрека се гласи за лебедова песен в София

България вече свикна с големите първенства. Само преди няколко месеца приехме едновременно три световни – по волейбол, художествена гимнастика и гребане. А спортните фенове у нас редовно гледат на живо някои от най-добрите състезатели в света.

Наред е шорттрекът. След малко повече от 20 дни световният елит ще пристигне в София. „Арена Армеец“ ще приеме шампионата на планетата за най-бързите кънкьори. 10 олимпийски шампиони и поне два пъти повече олимпийски медалисти и призьори от световни и европейски първенства. Това гарантира невиждано шоу на висока скорост в сърцето на столицата. При това безплатно за зрителите, тъй като организаторите обявиха свободен вход за всичките дни на надпреварата.

Безспорно най-голямата звезда на шампионата в София ще е канадецът Шарл Амлен. Роденият преди 34 години в Левис, Квебек, състезател не е сигурен точно колко са медалите му от големи първенства. Той е трикратен олимпийски шампион, а има още сребърен и бронзов медал, при това спечелени от четири олимпиади – Торино 2006, Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018, което го нарежда на 6-о място в ранглистата на най-титулуваните в спорта за всички времена. Освен това Шарл има и 12 световни титли и общо 36 медала от мондиали. А предстоящият може би ще му е последният.

Първоначално Амлен възнамерява да окачи кънките след успешния сезон 2017/2018, когато става абсолютен световен шампион в крайното класиране на домашното си първенство в Монреал. Това е и първото му подобно постижение, при това точно 20 години след същото на легендарния му сънародника Марк Ганьон. Игрите в Пьонгчанг обаче са леко разочарование – само 1 медал, при това в щафетата. Не ясно дали успехите на световното или пропуснатите шансове на олимпийските игри го карат да размисли и да остане на пистата.

„Това не е краят, все още в сърцето и ума ми гори огънят, който ме връща на пистата отново и отново – казва Шарл. - Ако сега кажа стоп, ще съжалявам, а аз не искам да се случи така. За това ще остана поне още един сезон и тогава ще помисля отново дали да сложа точката.“

Началото на историята за Локомотива от Сейнт-Жули слага по-малкият му брат Франсоа, който се състезава в шотртрека. Веднъж Шарл отива да го гледа и се влюбва в спорта. Зарязва бейзбола и се прехвърля на пързалката. Отначало двамата братя започват тренировки под ръководството на баща си, а сега заниманията са 6 пъти на седмица по два пъти на ден по 2-3 часа на пързалката „Морис Ришар Арена” в Монреал.

С годините Амлен се оформя не само като една от спортните гордости на Канада, но и славата на секс символ. След триумфалната домашна олимпиада във Ванкувър – два златни медала на 500 метра и в щафетата на 5000 м, спортистът попада в класацията на списание „Hello” – топ 50 на най-красивите канадци за 2010 година. Веднъж е и спортист на годината в страната на кленовия лист, а 10 пъти е №1 в шорттрека.

Любопитно е признанието му как поддържа завидната си физическа форма. В менюто му естествено присъстват задължителните за всеки спортист – плодове, зеленчуци, енергийни вафлички, ядки и любимото си шоколадово мляко. Но голямата му страст са менютата в „Макдоналдс”. Тайната е, че ги е ограничил до веднъж месечно, но се заканва да си отяде, когато сложи край на кариерата си.

Във Ванкувър Шарл нашумя не само с бързите обиколки и титлите, но и с връзката с колежката си Мариан Сан-Желе. Двамата печелеха златни медали и ги празнуваха с целувки на пистата. Казваха, че ще се оттеглят от спорта и ще създадат семейство, но идилията продължи кратко. Може би успехите на пистата сложиха прът в колелата на любовта, но месец след игрите Шарл и Мариан обявиха, че се разделят след 10-годишна връзка. Наскоро Амлен показа новата си любима – телевизионната водеща и актриса Женевие Тардиф. Връзката им се развива много бързо и бурно и само 3 месеца след началото й двамата заживяват заедно в апартамента на спортиста. Наскоро двойката си купи къща с голям двор за кучето на красивата блондинка – Стела, което спортистът вече обожава и дори му направи собствена Инстаграм страница. Новото им жилище е с три спални и Шарл и Женевие вече говорят, че те няма да останат празни за дълго, защото искат да имат дете.

„Говорили сме за това, правим планове, но всичко е Божа работа”, призна шампионът. Може би ще се заеме точно с това, след като приключи работата си в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт