Легендите на „Анфийлд“ Йън Ръш и Джон Арне Рийзе ексклузивно пред „Труд“: Време е „Ливърпул“ да стане шампион

Йън Ръш е един от най-великите голмайстори в историята на „Ливърпул“. Изиграл е 469 мача за „червените“ от „Анфийлд“, в които вкара впечатляващите 341 гола!

Джон Арне Рийзе е един от съвременните любимци на „Ливърпул“. Герой от истанбулската епопея, когато в най-лудия финал на Шампионската лига бе сразен „Милан“ с дузпи.

Двамата великани от историята на „Анфийлд“ дадоха ексклузивно интервю пред „Труд“ след двубоя на ветерани срещу „Байерн“, завършил 5:5.

- Здравейте от България! Играхте в мача между легендите на „Ливърпул“ и „Байерн“. Как се чувствахте отново пред „Коп“-а?

Йън Ръш: Беше абсолютно феноменално, вълнуващо. Да облека отново червената фланелка на стадион „Анфийлд“ е миг, за който продължавам да мечтая. Стана и много хубав мач. На терена се срещнаха два големи отбора.

Джон Арне Рийзе: Няма как да не се радвам, че „Байерн“ пак ми е съперник. Дебютирах за „Ливърпул“ в Монако срещу тях за суперкупата на Европа през 2001 година. Тогава вкарах и първия си гол за отбора. Много добър старт за кариерата в един велик клуб като „Ливърпул“.

- Какво е толкова специалното на „Анфийлд“ и Ливърпул?

Ръш: Не знам думи, с които мога да опиша това чувство. „Ливърпул“ е изключително специален клуб. Още от времето на Бил Шенкли тук са играли велики футболисти. Всеки, който е имал шанса да облече червената фланелка, е почувствал страстта, с която се играе за „Ливърпул“. Тя те задължава да работиш здраво, да даваш 100 процента. Имал съм невероятния шанс да бъда част от историята на „Ливърпул“.

- „Ливърпул“ ще играе срещу „Манчестър Сити“ в четвъртфиналите на Шампионската лига. Какво очаквате?

Ръш: Мисля, че ще е много трудно. Когато изтеглиха жребият, и двата клуба бяха разочаровани. Не искахме да сме един срещу друг. На терена ще са 11 срещу 11. „Ливърпул“ може да победи всеки на света. „Манчестър Сити“ е фаворит, може би има по-силният отбор. Но никога не подценявайте „Ливърпул“. В европейските турнири сме правили невероятни неща. Няма да се учудя, ако още едно стане срещу „Манчестър Сити“.

Рийзе: Мисля, че „Ливърпул“ може не само да отстрани „Сити“, но и да спечели Шампионската лига.

- Кои са вашите фаворити в Шампионската лига и световното първенство?

Ръш: В Шампионската лига смятам, че „Барселона“ имаше късмет с жребия. „Реал“ също живее за мачовете в турнира. На световното първенство е много трудно да се прогнозира. Мисля, че европейски отбор ще спечели. Бих посочил като фаворити Германия и Бразилия.

Рийзе: Вярвам в „Ливърпул“, но е много трудно, когато на четвъртфиналите са още „Барселона“ и „Реал“. На световното първенство никога не можеш да подценяваш Бразилия. Германия и Франция са най-силните. Имайте предвид и Белгия. Моят голям фаворит е Германия.

- „Ливърпул“ е един от най-атрактивните в света. Защо отборът все още не може да спечели Висшата лига?

Ръш: Много е трудно. Имахме и слаби месеци. В последно време мисля, че много се подобрихме. Все по-често започваме да запазваме вратата си суха. Не забравяйте, че Висшата лига е най-трудното първенство в целия свят. Ако имаш повече лоши месеци, няма как да го спечелиш. „Манчестър Сити“ имаше само един слаб мач и той беше точно срещу „Ливърпул“. При нас периодът беше по-дълъг. Сега най-важното нещо е „Ливърпул“ да се класира сред първите четири отбора във Висшата лига. Трябва да гледаме реалистично за следващия сезон. Наистина е време „Ливърпул“ да стане шампион.

Рийзе: Труден въпрос. Нашият отбор наистина е доста силен сега. Но „Манчестър Сити“ се оказа прекалено добър през сезона. Ако догодина играем по същия начин както сега, ще можем да се борим за титлата. „Ливърпул“ е отбор, който винаги се бори за титлата. Така ще бъде и през следващия сезон, надявам се този път да успеем. Трябва да направим следващата стъпка и да хвърлим ръкавица на „Манчестър Сити“.

- Мистър Ръш, Райън Гигс вече е национален селекционер на вашия Уелс. Мислите ли, че би могъл да постигне успехите, които имаше като футболист?

Ръш: Няма причина да не успее. Той беше фантастичен играч. Започна добре като национален селекционер и вярвам в него. Добър е за тази работа. Знае какво иска. Уелс не успя да се класира за световното първенство в Русия и сега голямата цел е да участваме на европейското през 2020 година. Имаме футболисти, които са в златната възраст. Те ще помогнат на Райън да натрупа опита и заедно да се класират на Евро 2020.

- Съгласен ли сте, че във Висшата лига има прекалено много чуждестранни футболисти и треньори?

Ръш: Така е. Може да е за добро, може и да не е. В днешно време не трябва да се делим на националности. Висшата лига е най-изискващото от футболисти и треньори първенство.

- Мистър Рийзе, вие бяхте част в един от най-великите мачове в историята – финала на Шампионската лига между „Ливърпул“ и „Милан“ в Истанбул. Бихте ли ни разказали двубоя през вашите очи?

Рийзе: По това време „Милан“ беше най-добрият отбор в света и трябваше да се изправим точно срещу него. Уникално бе да спечелим, а за начина да не говорим. Бихме с дузпи и накрая не можехме дори да празнуваме. Толкова бяхме уморени. Това е най-великият момент в кариерата ми. Всеки футболист е горд да играе във финал на Шампионската лига. Аз пък съм от късметлиите, които успяхме да го спечелим.

- Изпуснахте една от дузпите. Какво помислихте, когато вратарят Дида спаси удара ви?

Рийзе: Ужасно бях разочарован. Ритнах топката с всичката ми останала сила. А толкова исках да вкарам. За щастие „Милан“ вече имаше два пропуска и моят не се оказа фатален. Все още водихме. Но въпреки това бях бесен на себе си. Все пак накрая спечелихме и бях много горд.

- Тогава вашият лидер бе Стивън Джерард. Всички по света знаят какъв футболист е Стиви Джи, но ще ни кажете ли какъв човек е?

Рийзе: Момче, което е здраво стъпило на земята. Даже понякога е доста срамежлив. Извън терена не говори много, спокоен е. Но е велик капитан, който винаги се грижи за съотборниците си. Първи идваше на тренировка и когато някой влезе, веднага го пита: „Как си? Наред ли е всичко? Как е семейството? Как се чувстваш?“ Великолепна личност и приятел. Играхме заедно седем години и се познаваме перфектно. Затова всяка минута с него, както бе срещу „Байерн“, е чест за мен.

- Какво знаете за българския футбол? Имали ли сте срещи с наши играчи?

Рийзе: Играл съм срещу няколко ваши футболисти, но най-добрите ни спомени са от Христо Стоичков. Той е един от най-великите в историята на целия футбол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят