Леден вятър отнесе игрите

Метеорологичните условия продължават да създават трудности на домакините на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Голямата част от състезанията през вчерашния ден бяха отменени заради силния вятър в корейския курорт. Голямата жертва отново бе едно от топ събитията на игрите – ски спускането от алпийските дисциплини при мъжете, което за втори път бе отложено. Студените ветрове стигнаха скорост от 70 км/ч и организаторите прецениха, че опасността от инциденти е прекалено голяма. Още по-лесно бе взето решението за отлагане на дамския старт на 15 км индивидуално в биатлона. Спортът изисква значително по-спокойно време, за да може изстрелите да попадат в целта.

Единствено в сноуборда успяха да направят състезание на открито. Финалът в хайлпайпа при мъжете се превърна в истински триумф за американската суперзвезда Шон Уайт и в кошмар за 16-годишният японец Юто Тоцука. Младокът се преби зрелищно при неуспешно приземяване на ръба на „тръбата“ и бе изнесен на носилка от съоръжението. Летящия домат пък спечели третия си златен медал след Торино 2006 и Ванкувър 2010. Най-богатият спортист в Пьонгчанг призна, че дори мисли да опита силите си в летните олимпиади като се устреми към медал в скейтборда.

Успехът на 31-годишния Уайт, заработващ над $ 10 млн. годишно само от спонсорски договори, обаче бе помрачен от въпроси за обвиненията в сексуален тормоз, получени от негова бивша колежка. „С въпросната дама сме си писали преди време и сега тя го използва, за да ме обвинява – отговори Уайт. - Но аз съм тук, за да говоря за спорта, а не за клюки.“

Неприятности от подобен характер има и канадката Ким Бутен, която взе бронз на 500 м шотртрек след Ариана Фонтана (Италия) и Яра ван Керкхоф (Холандия). По пътя към отличието 23-годишната състезателка от Квебек се сбута с представителката на домакините Чой Мин Йеонг, която бе дисквалифицирана, а решението доведе до ярост местните фенове.

„Баща ти ли те научи да мамиш за медали?“, „Ще отрежа мръсните ти ръце!“ и „Ако те намеря, си мъртва“, са само част от посланията, които наводниха профилите на Бутен в социалните мрежи.

От МОК призоваха феновете да уважават спортистите, но признаха, че няма как да цензурират социалните мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт